fbpx

Megnyitott Koppenhágában a világ első Boldogság Múzeuma

A The Happiness Museumnak természetesen a világ egyik legboldogabb országa ad otthont, így a hely ennél autentikusabb már nem is lehetne.

A The Happiness Museum „egy kis múzeumban az élet nagy dolgairól”. A dániai Koppenhágában található nyolcszobás múzeum a Boldogságkutató Intézet új közéleti ága – a boldogság elméletének és gyakorlatának szentelt központja. Dánia arról ismert, hogy a világ egyik legboldogabb országa; a múzeum azonban globális szempontból közelíti meg a boldogság, az életminőség és a jólét témáit.

A múzeum látogatói sok interaktív kiállítási tárggyal találkozhatnak. Minden szoba külön megközelítést szentel a boldogság tanulmányozásának. A boldogságpolitika kiállítás kérdéseket tesz fel a választások és a GDP szerepéről a nemzeti boldogság meghatározásában. A Boldogság története teremben a látogatók megismerhetik a boldogság filozófiáit Arisztotelésztől a felvilágosodásig. A boldogságot ígérő kereskedelmi reklámokat látva átgondolhatjuk a fogyasztás, a kapitalizmus és a boldogság kapcsolatát.

Bizonyos múzeumi kiállítások magukba foglalják a látogatók személyes felfogását a boldogságról. Olyan kérdések merülnek fel a kiállítás kapcsán, mint Mona Lisa mosolyának iránya, vagy hogy mit tenne az illető, ha találna egy pénztárcát az utcán heverni? Hogyan definiáljuk a boldogságot? A Boldogság Múzeum arra kéri látogatóit, hogy sok boldog emlékekkel ellátott Post-it jegyzettel vegyenek részt maguk is a kiállításban. A Boldogságkutató Intézet vezetője, Meik Wiking a múzeum küldetéséről így ír: „Reméljük, hogy a vendégek egy kicsit bölcsebbek, egy kicsit boldogabbak és egy kicsit motiváltabbak lesznek arra, hogy a világ jobbá váljon.”

A múzeum látogatói a „skandináv boldogság”-ot is jobban megismerhetik a kiállítás során, sőt ezt a technikát gyorsan haza is vihetik saját hazájukba. Az adók és az ebből adódó szociális szolgáltatások technikáján túl a látogatóknak esélyük lesz megérteni a hygge szó jelentését. Jelentése apró, hangulatos érzést ír le. A Boldogság Múzeum reméli, hogy ez az érzés még a múzeum elhagyása után örömet okoz a látogatóknak.

Nyitókép forrása: Photo by Polina Tankilevitch from Pexels