fbpx

„El a kezekkel a könyvektől!” – Üzenték a könyvkiadók Dúró Dórának

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményükben kijelentették: bármely könyv megsemmisítése „közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével.”

Hivatalos közleményben tiltakozik a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége a Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra magánakciója miatt, mely során megsemmisített egy példányt a Meseország mindenkié című könyvből egy iratdaráló segítségével. A politikus szerint a könyv a „homoszexualizmus propagandája”, ezért érezte úgy, hogy joga van azt megsemmisíteni.

A mesekönyv ismert mesék átiratait szerepelteti, a Labrisz kiadó leírása szerint olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak: „többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk”.

Dúró Dóra akciójáról „megdöbbenve értesült” a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, és közleményükben ezt írják az ügyről:

„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!”

Nyitókép forrása: Photo by Nong Vang on Unsplash