fbpx

Ez lesz a jövő? – Virágszirmokból vegán bőr

Egy indiai startup cég egészen különleges alapanyagból állít elő vegán bőrt, mégpedig nem másból, mint a száraz virágból. A cég egyben kihasznál egy régi hindu szokást is, mely során napjainkban már nem állatáldozatokat mutatnak fel, hanem virágokat.

A vegán bőr alkotási folyamatát megelőzi a hagyomány, amikor az indiaiak virágokat áldoznak fel a szertartásokon. Ezek a virágok azonban a leggyakrabban nem hasznosulnak újra, hanem a hulladékgyűjtőkbe kerülnek, aminek jelentős része sajnos a Gangeszben köt ki. Erre talált egy kiváló megoldást a Phool nevű indiai startup, így ezekből a felhasznált virágokból kezdtek el vegán bőrt gyártani. A készítés során nagyon jó minőségű “bőrt” tudnak előállítani, mely hasonló tulajdonságokkal bír, mint az igazi bőr: hajlékony és sokoldalúan felhasználható.

Az indiai startup célja sokrétű, hiszen az alapgondolat nem csupán az, hogy egy fenntartható alapanyagot állítsanak elő, hanem az is, hogy a Gangeszt minél több virághulladéktól szabadítsák meg. Emellett pedig fontos számukra, hogy vállalatuk kiálljon a nők mellett és számukra biztosítson munkalehetőséget.

Nem a Phool csapata az egyetlen, mely növényi alapú bőrt állít elő. Két mexikói férfi fejlesztette ki ugyanis a kaktuszból készült verziót. Ezzel nekik az volt a céljuk, hogy legyen fenntartható és erőszakmentes módon előállított bőr. Ezt az anyagot így a ruhaiparban, bútorelőállításkor és az autóiparban is hasznosítani tudják. A virágok és kaktusz mellett azonban olvashattunk már olyan alapanyagról mint az alma, gomba és ananász is, melyekből szintén vegán bőrt készítenek.

Photo by Jessica Ruscello on Unsplash