fbpx

Így fog kinézni a világ első emlékműve, melyet a koronavírus-járvány áldozatainak tiszteletére állítanak

Az uruguayi emlékmű nemcsak a 2019-ben kitört koronavírusban elhunytaknak állít emléket, hanem minden világjárványban elhunytnak a történelem során.

A Kínában kirobbant koronavírus-járvány az egész világon végigsöpört kevesebb mint egy év leforgása alatt. A vírus mindannyiunk életét felforgatta, a legfrissebb statisztikák szerint pedig világviszonylatban már több mint 950 ezer áldozatot követelt. Gómez Platero Architectures, az uruguayi építész stúdió az elhunytak tiszteletére egy monumentális emlékművet tervezett, amelynek építése már idén októberben kezdetét veheti.

Tervek szerint az emlékmű Montevideo városának zajától távol fog esni, hiszen a szobor az óceánba nyúlva helyezkedik majd el, amelyet a látogatók egyfajta hídon keresztül közelíthetnek majd meg. A 40 méter átmérőjű, acélból készült szerkezet modulját egy helyi műhelyben készítik majd el, azért hogy a lehető legkisebb legyen az épület ökológiai lábnyoma. A kör alakú emlékmű közepén egy hatalmas lyuk tátong majd, ahonnan látogatók lepillanthatnak a nyílt vízre, miközben a partnak csapódó hullámok hangját hallhatják.

A „World Memorial to the Pandemic” nevet viselő szobor fő célja az volt, hogy a világjárvány áldozatai előtt tisztelegjen, de az igazgató és vezető építész, Martín Gómez Platero egy másik fontos szerepet is szánt neki: „Számunkra nagyon fontos, hogy az ide látogatók elgondolkozzanak a természethez fűződő viszonyukról. Ez az emlékmű segíthet áthidalni a városi világ és a természetes környezet között tátongó szakadékot. Itt nem maga az ember lesz a középpontban, hanem a hatalmas lyuk, mely az emlékmű közepén áll. Akik itt lenéznek láthatják, ahogyan a természet ereje megmutatkozik. Ez pedig reményeink szerint emlékeztetni fogja őket arra, hogy a természet centrumában nem az emberek állnak, sőt ennek az erőnek mi teljesen alá vagyunk rendelve. Nem pedig fordítva.”

Az emlékmű a tervek szerint egyszerre legfeljebb 300 látogató befogadását fogja lehetővé tenni, akik – a járványhelyzetre való tekintettel – a távolságtartási irányelvek betartása mellett is zavartalanul gyászolhatják elvesztett szeretteiket vagy gyakorolhatják az önreflexiót. Jelenleg is folynak a megbeszélések az uruguayi kormánnyal és reményeik szerint hamarosan megtalálják az építkezéshez megfelelő helyet, és októberben már el is kezdődhetnek a munkálatok, amelyek előreláthatólag hat hónapig tartanak majd.

Képek forrása: Gómez Platero Architectures