fbpx

Egy friss kutatás felfedte: egyre kisebb a magyarok könyvolvasási hajlandósága

Az elkeserítő statisztika szerint az elmúlt tizenöt évben Magyarországon több mint tíz százalékkal csökkent a könyvolvasó felnőttek aránya.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) szakmai és a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) anyagi támogatásával a Társadalomkutatási Intézet TÁRKI Könyves Kutatás 2020 címmel végzett kutatást a magyarok könyvolvasási és könyvvásárlási szokásaival kapcsolatban. A 18 év felettieken végzett tanulmányból kiderült, hogy a 2005-ös eredményekhez viszonyítva 12%-kal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya: míg 2020-ban a felnőtt magyar lakosság 13%-a olvas rendszeresen (legalább hetente egyszer), addig 2005-ben ez az arány 25% volt.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Érdekes, hogy az országos átlagnál nagyobb arányban olvasnak rendszeresen a nők, a fiatal felnőttek (18-39 évesek) és a 60 évnél idősebbek, valamint a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és az aktívkorú inaktívak, azaz a munkanélküliek, a tanulók, valamint a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők.

Az online kérdőív kimutatta, hogy átlagosan a kitöltők 37 könyvet olvasnak egy évben: a könyvolvasást hobbiként űzők legfeljebb 10 könyvet olvasnak évente (az online válaszadók 21%-a), míg a válaszadók hatoda (18%-a) ötvennél is több könyvet jelölt meg.

Photo by Florencia Viadana on Unsplash

Legnépszerűbbnek továbbra is a szépirodalmi és a szórakoztató irodalomi könyvek számítanak, ezek közül a könyvolvasók 72%-a olvas szépirodalmat, ugyanakkor többségben vannak azok, akik csak „alkalmanként” olvasnak. Akik azt jelölték meg, hogy soha sem olvasnak, legtöbbször azt hozták fel indokként, hogy egyszerűen nem szeretnek olvasni (45%), vagy nincs idejük erre (33%).

2020-ban a magyarországi felnőtt népesség több mint fele (58%) soha vagy szinte soha nem vásárol könyvet. A lakosság negyede (25%) évente néhány alkalommal, 9%-a legalább félévente, 7%-a legalább negyedévénte vásárol könyvet, és csupán 1% azoknak az aránya, akik havi rendszerességgel teszik ezt.

Nő olvas.
Photo by Joel Muniz on Unsplash

A magyarok azonban továbbra is előszeretettel vásárolnak papíralapú könyveket: az elmúlt egy évben a kifejezetten könyvkedvelő online válaszadók 97%-a vásárolt nyomtatott könyvet, miközben e-könyvet 29%, hangoskönyvet pedig 8% vásárolt. Valamint továbbra is hatalmas motivációval bírnak az egyszeri könyves leértékelések, szezonális kiárusítások, ezeket a kifejezetten könyvkedvelő online válaszadók 85%-a használja ki tudatosan. Az online kitöltők közel fele (49%) elsősorban akciós áron vásárol könyvesboltban vagy interneten új kiadású könyveket, miközben egyhatoduk (18%) elsősorban a könyvtárból szerzi be az olvasnivalót.