fbpx

Kafka-díjjal ismerik el Milan Kundera munkásságát

A Franz Kafka-díj idén már 20. alkalommal kerül átadásra és a nemzetközi zsűri döntése alapján Milan Kundera a szerencsés, aki ezt most átveheti.

A cseh származású író, 1975-ben emigrált Franciaországba, 1993 óta pedig már csak francia nyelven publikál. Az első elismerést az ötvenes években kapta, ekkor jelent meg három verseskötete. Ezeket követte a drámai művek megjelenése, valamint a regények. A lét elviselhetetlen könnyűsége, a Halhatatlanság és a Nevetséges szerelmek is az ő nevéhez köthetők.

Kundera művei világszerte nagy elismerésnek örvendenek, több mint negyven nyelvre fordították le regényeit, magyarul is elérhetőek ezek. Milan Kundera most 91 éves, és elmondta a díj kapcsán, hogy nagyon megtisztelve érzi magát. A díjátadó még nem történt meg, a tervek szerint októberben kerül megrendezésre.

A művész éppen idén adományozta oda szülővárosa (Brno) könyvtárának eddig kiadott könyveit, cikkeinek és leveleinek archívumát. A gyűjteményhez tartoznak emellett tanulmányok és rajzok is. Ezek mindegyike egy külön részlegen lesz majd megtekinthető.

nyitókép forrása: Photo by John-Mark Smith from Pexels