fbpx

Ma ünnepeljük a zene világnapját, ez alkalomból pedig összegyűjtöttünk néhány Oscar-díjas dalt. Lehet, hogy a legtöbbről nem is gondolnád, hogy ilyen elismerésben részesültek.

Audrey Hepburn – Moon River 1961

Hihetetlen, hogy ez a dal majdnem 60 éves. Az Álom luxuskivitelben leghíresebb dala és egyik legemlékezetesebb jelenete közben hangzik el. Audrey Hepburn ül az ablakban és elénekli a Moon Rivert. Johnny Mercer és Henry Mancini szerzeménye pedig annyira csodálatosra sikeredett, hogy el is nyerte az Oscar szobrocskát.

Dirty Dancing – (I’ve Had) The Time of My Life 1987

Kezdjük egy kis romantikával! Ki ne látta volna milliószor a Dirty Dancing című filmet, melynek leghíresebb dala hallatán egyből az a bizonyos tánc jut eszünkbe. Na meg az, hogy „Baby-t senki sem ültetheti a sarokba!” Tudtad, hogy ez a dal Oscart is nyert 1987-ben?

Bruce Springsteen – Streets of Philadelphia 1993

A zene a Philadelphia – Az érinthetetlen című filmben szólalt meg. A film, mely elsődlegesen egy homoszexuális férfi negatív megítélését mutatja meg. A film és a dal egyaránt nagy sikert aratott, utóbbi Európában nagyobb kedvenc lett, mint az Egyesült Államokban.

Eminem – Lose Yourself  2002

Azt viszont talán még kevesebb gondolnánk, hogy van olyan Eminem dal, ami Oscar-díjat vitt haza. A Lose Yourself azonban ilyen. A dal a 8 mérföld című filmben hangzott el, melyben maga Eminem is szerepelt.

Adele – Skyfall 2012

Ennek is már 8 éve, hogy a többszörös Grammy-díjjal büszkélkedő Adele elénekelte a James Bond főcímdalát. A dal pedig óriási siker lett, be is zsebelte az Oscart is.

Emma Stone&Ryan Gosling – City of stars 2016

Ryan Gosling és Emma Stone duettje a 2016-os La La Landben. A dal egyébként Justin Hurwitz nevéhez fűződik és nem is ez volt az egyetlen Oscarra esélyes dala. Habár a film nem tartolt minden kategóriában, azonban a legjobb dalért elhozta a díjat.

„Zene nélkül az élet tévedés volna.” – mondta Friedrich Nietzsche. Ne éljünk tévedésben hát!