fbpx

„Nézőtér az egész világ” – Az Örkény Színház megkezdte előadásai rendszeres streamelését

Egy olcsóbb színházjegy áráért lehet bekapcsolódni az Örkény Színház streamelt előadásaiba, egységesen ezek mind 3800 forintba kerülnek, de ha valaki támogatni szeretné a színházat, ennél magasabb összeget is megadhat.

Örkény Színhát streaming szolgáltatása - Forrás: orkenyszinhaz.hu
Örkény Színhát streaming szolgáltatása – Forrás: orkenyszinhaz.hu

Az Örkény Színház vállalkozást több gondolat hívta életre, egyrészt a digitális és az új technológiában rejlő inspirációt próbálják meg kihasználni, másrészt pedig a VERS CSAK NEKED elnevezésű akciójuk során tapasztalták, hogy a társulatunk iránti érdeklődés messze túlmutat a főváros földrajzi határain.

A koronavírus-járvány pedig lényegi változásokat hozott a színházak életében: a kötelező távolságtartás, általában a közösségi rendezvények korlátozása eddig felfedezetlen utakra terelik a színházi gondolkodást. Az Örkény Színház nézői biztonságának érdekében megfelezte az előadásaira értékesített jegyek számát, hogy a javasolt távolságtartás megvalósulhasson. Ezzel egyidőben kiépítette saját stream-stúdióját, és megkezdte a felkészülést a repertoár és az új bemutatók élő közvetítésére.

Az Örkény Színház előadásait több kamerával közvetítik, a képi és hangbeli megvalósítás minden esetben az adott előadás világához kapcsolódik majd: lesznek olyan előadások, ahol számos eredeti képkivágás, a színház világában szokatlan kamerapozíciók, a játszó színészen elhelyezett testkamerák, valamint effektek és bejátszások kompozíciói ígérnek rétegzett nézői élményt, és lesz olyan streamelt előadás is, amely ismertebb technikákra épül, de minden esetben arra törekednek, hogy streamelt előadásaik túllépjenek a színházi közvetítések megszokott keretein. Erre szolgál, hogy nézők a legtöbb esetben két kamerakép közül választhatnak majd, ahol egy általuk élőben vágott ajánlat mellé -vagy ahelyett- másik nézetet is választhatnak, illetve a jelenlét, az aktív részvétel élményét hozza a nézők élő chatelésének lehetősége is. Hasonló lesz egy többkamerás színházi felvételhez, azzal a különbséggel, hogy a néző eldöntheti, az adásrendező által szerkesztett műsort nézi, vagy maga választ az elérhető kameraképek között. A streamelt előadások minden esetben élő közvetítések lesznek, megőrizve a színházélmény jelenidejűségét.