fbpx

Papírból készült bútorokkal hódít Ying Chang, a londoni dizájner

Ying Chang Malleable State nevű kollekciójában bohém polcok, székek és vázák is szerepelnek, melyek különlegessége, hogy mindegyikük papírból készült.

Ying Chang a darabok elkészítéséhez cementragasztót használ, melynek segítségével rétegezi egymásra a papírlapokat, amiket aztán kézzel formáz meg a kívánt formára. A különleges és környezetbarát bútorok és dekorációs termékek, a Malleable State elnevezésű kollekció darabjai, melyek folyamatosan bővülnek. Külön érdekesség, hogy nemcsak polcokat, tükröket, puffokat, asztalokat, hanem vízálló vázákat is képes a Londonban élő és alkotó művész ezzel a technológiával elkészíteni. „A papír a leggyakrabban használt és eldobott anyag, pont ezért választottam ezt az alapanyagot a bútoraim elkészítéséhez” – árulta el a művész a Dezeen magazinnak adott interjújában.

A ragasztócement és a papír találkozása egy könnyen formázható anyagot eredményez. Chang szerint a papír száradása után ez az anyag akár a fa erősségével is felérhet. „Egyetlen egy darab papír erőssége nyilvánvalóan gyenge. Azonban, ez is mint sok más anyagerősebbé válik, ha 20-30 darabot összeragasztunk belőle.” Az alkotás során a nagyobb méretű papírlapok rétegezése sima felületet eredményez. Az elkészült bútorok pedig megőrzik a papír egyedi textúráját, és a gyűrött részleteket még különlegesebbé teszik őket.

Chang kezdetben csak kartonhoz hasonló alapanyagokat használt fel az alkotás során, melyeknél megőrizte a barna árnyalatot, de ma már a szivárvány összes színével szívesen dolgozik, de digitálisan nyomtatott mintákat is örömmel alkalmaz a tervezés során. „Az élkészült tárgyaimmal a célom az, hogy feltegyem a kérdést, mi is az igazi elvárásunk a különböző anyagokkal és azok érzelmi értékeivel kapcsolatban.”

Nyitókép forrása: Ying Chang/Instagram