fbpx

Hatalmas újítással áll elő az IKEA: hamarosan megnyílik az első csak használt bútorokat értékesítő üzlete

Az ikonikus svéd bútorgyártó cég még idén megnyitja az első olyan üzletét, ahol kizárólag másodkézből érkezett termékeket árusítanak majd.

Az IKEA köztudottan egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntartható design és a környezetbarát módszerek alkalmazására. Idén például olyan környezettudatos projekteket indítottak el, mint a saját méhházak építésének népszerűsítése, valamint a „Home of Tomorrow” névre keresztelt kollekciójukban megmutatták, hogyan is képzelik el a már nem is annyira messzi jövő „zöld” otthonait. A svéd bútorgyártó cég célja, hogy 2030-ra teljesen átálljon minden üzlete a körforgásos termelésre, melynek egyik lépése a hamarosan megnyíló első olyan IKEA üzlet, ahol csakis használt bútorokat lehet majd megvásárolni.

Az IKEA használtbútor-programja 2020. június 15-től már Magyarországon is elérhető. A „Bútorok második élete” névre keresztelt szolgáltatás biztosítja, hogy ugyan használt, de még jó állapotú és biztonságos bútorainkat visszavigyük az áruházba, amit az áruhát egy külön részlegén majd árusítanak. Ezt a koncepciót pedig tovább gondolva az IKEA megnyitja az első csak second hand bútorait árusító üzletét Svédországban, a ReTuna nevű bevásárlóközpontban.

IKEA bútorok

Lényeges különbség a korábbi projekthez képest, hogy itt az áruházlánc már fel is újítja a később tovább értékesíteni vágyó használt bútorokat és kiegészítőket. Így ebben az üzletben olyan imádott IKEA bútorokra is szert tehetnek majd a vásárlók, amelyek már rég nem részei az aktuális kínálatnak. „Ha a kitűzött fenntarthatósági céljainkat meg akarjuk valósítani, akkor először az ötleteinket a gyakorlatban is ki kell próbálnunk.” – nyilatkozta a svéd The Local magazinnak Jonas Carlehed, a cég fenntarthatósági vezetője. Majd hozzátette, hogy ha ez az első second hand bútor üzlet bejön a vevőknek, akkor a jövőben biztosan több hasonló áruházat fognak majd megnyitni világszerte.

Képek forrása: IKEA