fbpx

Franciaország betiltotta az élő állatok használatát a cirkuszi előadásokhoz

Az utazó cirkuszok műsorai már több mint 100 éve bűvölik el a nézőközönséget az egész világon. Az akrobaták, a kiképzett elefántok és a bohócok megszokott fellépői ezeknek a showknak. Az állatvédők azonban már régóta bírálják az élő állatok szerepeltetését.

Idén októberben hatalmas előrelépés történt Franciaországban, hiszen az ország környezetvédelmi minisztere betiltotta az élő állatok szerepeltetését a cirkuszi előadásokban. A franciák ezzel a döntéssel több mint 20 olyan európai országhoz csatlakozik, akik a hasonló tiltásokkal próbálják elérni, hogy az élő állatokkal való bánásmód a modern joggyakorlat része legyen.

Cirkuszi előadás
Forrás: Unsplash

A francia tilalom először csak helyi szintű mozgalomként kezdődött, azonban idővel több mint 400 helyi tisztviselő fogadott el hasonló szabályokat a joghatóságuk területén. Barbara Pompili környezetvédelmi miniszter etikai aggodalmakat fogalmazott meg a „fogságban élő vadállatok jólétével” kapcsolatban. A tigrisek, elefántok, oroszlánok és medvék általában nagy távolságokat járnak be a természetes élőhelyeiken. A cirkuszi állatok ezzel szemben hosszú órákat töltenek kis ketrecekben, és néha kénytelenek akkor is fellépni, ha betegek. Sajtótájékoztatón a miniszter kijelentette: „Eljött az ideje, hogy ősi rajongásunk e vad lények iránt már ne idézzen elő olyan helyzeteket, ahol a fogságuk előnyben van részesítve a jólétükkel szemben.”

Az új szabályok a delfináriumoknak nevezett francia tengeri parkokra is kitérnek. Továbbá a delfinek és a fogságban tartott gyilkos bálnák tenyésztésének is le kell állnia. A tengeri állatokat – cirkuszi társaikhoz hasonlóan – a vadon élő állatok rehabilitációs központjaiban helyezik el. Ezeknek a szabályoknak a gyakorlati megvalósulása és egy működő rendszer kiépítése a következő néhány évben várható. Az emberi dolgozók munkanélküliségének elkerülése érdekében a kormány nyolcmillió eurót különített el a cirkuszi és delfináriumi munkaerő átképzésére. A miniszter hangsúlyozta az együttműködés érzését. „Arra kérjük a cirkuszokat, hogy találják fel magukat, ez egy olyan időszak lesz, amikor támogatásra lesz szükségük, és az állam mellettük áll” – mondta. „Ez az átmeneti állapot azon több évig is eltarthat majd mert sok ember életét teljesen megváltoztatja.”