fbpx

114 éve nincs köztünk Paul Cézanne posztimpresszionista festő

Paul Cézanne francia festő 1839. januárjában született, kiemelkedő művésznek tekintjük, hiszen a 19. századi festészeti irányzatokat radikálisan átalakította és a posztimpresszionizmus jeles alakjává vált a modernizmust megelőzően.

Paul Cézanne Aix-en-Provence-ben (Provence egykori fővárosa, Marseilletől nem messze található) látta meg a napvilágot jómódú polgári család gyermekeként.

The Road Bridge at L’Estaque

A festő kezdetben jogot tanult a városi egyetemen, majd ezzel párhuzamosan órákat kezdett el venni egy rajziskolában. Ebben az időszakban ismerkedett meg Émile Zola regényíróval, aki fontos szerepet játszik Cézanne életében, hiszen az ő buzdítására látogatott el Párizsba, ahol művészeti képzéseken vett részt.

Cézanne a jogi pályát is elkezdte, azonban ezt 1862-ben feladta és Párizsba költözött, ahol megismerkedett Camille Pissarróval, Pierre-Auguste Renoirral és Claude Monet-vel is.

Paul Alexis Reading a Manuscript to Zola

Cézanne, hogy tovább tanuljon művészeti irányon, felvételizett a Szépművészeti Iskolába is, azonban ide nem vették fel. 

1872-ben Pissaróval Île-de-France-i Auvers-sur-Oise-ba költöztek és együtt kezdtek el alkotni.

The Bridge and Dam at Pontoise (Le Pont et le Barrage à Pontoise)

Az impresszionizmus nagy nevei közös kiállítást szerveztek, a közönség ebben az időszakban értetlenül állt Cézanne művei előtt, a kritikusok legtöbbje támadta is alkotásait, negatívan fogadták azokat.

Cézanne az effajta sikertelenségek után Estaque-be költözött, majd később Gardanne-ba (közeli hely a szülőhelyéhez). Ezek a helyek új inspirációt adtak neki, rengetegett alkotott.

Still Life with Blue Pot

1895 az az év, amikor Cézanne saját kiállítást kapott egy műkereskedőnek köszönhetően.

A művészvilág ekkor vált nyitottá alkotásaira és sikerült a szakmában megbecsülést is kivívnia.

Paul Cézanne végül ezt a sikert sajnos nem élvezhette sokáig, hiszen 1906. október 22-én tüdőgyulladásban elhunyt.

Mont Sainte-Victoire