fbpx

114 éve nincs köztünk Paul Cézanne posztimpresszionista festő

Paul Cézanne francia festő 1839. januárjában született, kiemelkedő művésznek tekintjük, hiszen a 19. századi festészeti irányzatokat radikálisan átalakította és a posztimpresszionizmus jeles alakjává vált a modernizmust megelőzően.

Paul Cézanne Aix-en-Provence-ben (Provence egykori fővárosa, Marseilletől nem messze található) látta meg a napvilágot jómódú polgári család gyermekeként.

Az akasztott ember háza (1873) – wikipédia közkincs

A festő kezdetben jogot tanult a városi egyetemen, majd ezzel párhuzamosan órákat kezdett el venni egy rajziskolában. Ebben az időszakban ismerkedett meg Émile Zola regényíróval, aki fontos szerepet játszik Cézanne életében, hiszen az ő buzdítására látogatott el Párizsba, ahol művészeti képzéseken vett részt.

Cézanne a jogi pályát is elkezdte, azonban ezt 1862-ben feladta és Párizsba költözött, ahol megismerkedett Camille Pissarróval, Pierre-Auguste Renoirral és Claude Monet-vel is.

Cézanne, hogy tovább tanuljon művészeti irányon, felvételizett a Szépművészeti Iskolába is, azonban ide nem vették fel. 1872-ben Pissaróval Île-de-France-i Auvers-sur-Oise-ba költöztek és együtt kezdtek el alkotni.

Kártyázók (1895) – wikipédia közkincs

Az impresszionizmus nagy nevei közös kiállítást szerveztek, a közönség ebben az időszakban értetlenül állt Cézanne művei előtt, a kritikusok legtöbbje támadta is alkotásait, negatívan fogadták azokat.

Cézanne az effajta sikertelenségek után Estaque-be költözött, majd később Gardanne-ba (közeli hely a szülőhelyéhez). Ezek a helyek új inspirációt adtak neki, rengeteget alkotott. 1895 az az év, amikor Cézanne saját kiállítást kapott egy műkereskedőnek köszönhetően. A művészvilág ekkor vált nyitottá alkotásaira és sikerült a szakmában megbecsülést is kivívnia.

Paul Cézanne végül ezt a sikert sajnos nem élvezhette sokáig, hiszen 1906. október 22-én tüdőgyulladásban elhunyt.

Cézanne a Szépművészeti Múzeumban: Csendélet
– wikipédia közkincs