fbpx

Egy friss tanulmány szerint, azok a gyerekek, akik videójátékokkal játszanak később okosabb felnőttek lesznek

Az a felfogás, hogy a videójátékok butítóan hatnak a gyerekekre megdőlni látszik.

A hetvenes évek végén a videojátékokkal való játszás mindenütt elterjedt és mindennapos gyermeki tevékenységgé váltak. Manapság sok felnőtt továbbra is lelkesen játszik velük, sőt alig várják a legújabb játékok kiadását, de a régi, nosztalgikus játékokkal is ugyanolyan szívesen játszanak felnőve is. Egy új tanulmány szerint a videojátékokkal való játszás gyerekkorban a felnőtteket nemcsak jobb játékossá teszik, de tartós kognitív előnyöket is nyernek velük. Különösen a játék sikere szempontjából kritikus puzzle-megoldási technikák segíthetik a 3D-s megjelenítési készségeket, a gyors gondolkodást és a memória fejlesztését.

Az Universitat Oberta de Catalunya (UOC) tanulmánya nemrég jelent meg a rangos Frontiers in Human Neuroscience folyóiratban. A kutatók egy 27 felnőttből álló 40 év alatti csoportot állítottak össze, köztük olyanokat, akik gyermekkori játékélményekkel rendelkeznek, és olyanokat is, akiknek még nem volt ilyenben tapasztalatuk. A résztvevőket először egy kognitív feladatban tesztelték. Ezután minden résztvevő 10 napig a Super Mario 64 videójátékkal edzett. Néhány alanyt transzkranialis mágneses stimulációval (TMS) is kezeltek ez idő alatt – ez egy nem invazív mágneses kezelés, amelynek célja a kognitív működés fokozása. A 10 nap elteltével minden alanyt újra teszteltek. Tizenöt nappal később pedig ezeket a teszteket egy utolsó alkalommal is megismételték.

Videójátékozás.
Forrás: Photo by Teddy Guerrier on Unsplash

A kutatók azt remélték, hogy tartósan javul azoknak a kognitív funkciója, akiket TMS-ben részesítettek. Ehelyett arra jöttek rá, hogy ennek az eljárásnak nincs semmilyen mérhető hatása. Azonban nagyobb sikert értek el azok az első kognitív tesztben, akik gyermekkorukban már játszottak videójátékkal. A videojáték-képzés után az előzetes tapasztalattal nem rendelkezők jelentős fejlődést mutattak, utolérve társaikat a második értékelésen. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik gyerekként játszottak, még évekkel a játék után is nagyobb vizuális feldolgozási képességeket és memóriafunkciókat tartottak fenn.

Bár a minta kis méretű, a tanulmány mégis részletes betekintést nyújt a videojátékok néhány kognitív előnyébe. A videojátékok témájának nyilvánvalóan szélesebb, és további tesztelésére van szükség, hogy a pozitív vagy negatív hosszú távú hatásokat megfelelően feltérképezzék a tudósok. Azok azonban, akik előszeretettel emlékeznek vissza a gyermekkori PlayStationükre, örülhetnek, hogy tudják a korai játékuk előnyei valószínűleg a mai napig érzékelhetőek még.