fbpx

Alice Karanténországban – Marta Zubieta rajzai tökéletesen illusztrálják 2020 lehetetlenségét

Marta Zubieta a Bristolban élő és alkotó illusztrátor új műalkotások sorával visz le minket a nyúlüregbe, tisztelettel adózva Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvének, miközben párhuzamot von az idei évi globális járvány hatásai és a mese között.

Az Alice in Lockdown címet viselő „örök tizenévesek számára készült felnőtt illusztrációk” Marta szokásos stílusát követik, amelyet a 90-es évek rajzfilmjei, sci-fi, lowbrow, pop-szürrealista művészet és a latin folklór ihlettek. Élénk palettát visz a gyakran sivár témákba, közelebbről megvizsgálja az évezredes kultúrát és annak kérdéseit rózsaszínű szemüveg, neonszínek és álmodozó karakterek révén.

„Meg akartam vizsgálni azt a zavart és önátalakító utat, amelyet a lezárások kezdete óta átéltünk” – nyilatkozta Marta. „Alice tökéletes metafora a világjárvány valóságának feltárására. Az eredeti történet egy gyermek küzdelmét mutatja be, ahogy túléli a felnőttek zavaros világát. Carroll remekművében a nyúlüreg lefelé menése a tudattalanba való belépés ábrázolása. Úgy tűnik, most a koronavírus az a lyuk, amely csapdába ejtett bennünket otthon, és arra kényszerített bennünket, hogy foglalkozzunk belső szörnyeinkkel. “

Ahogy Alice-nek azzal kellet megküzdenie, hogy túl nagynak érzi magát egy hátban, nekünk is a ház négy falával kell kellett megbirkóznunk – mindenki ráfüggött a Netflixre és a stressz hatására többen túlették magukat. A híres nyúlüreg Marta verziójában újságok, vállalati logók és tippek találhatók az elmúlt nyolc hónap rémálma eseményeiről. Míg Boris Johnson maga lett az Őrült Kalapos, egy báb, akit egy baljós Dominic Cummings irányít, Donald Trump pedig természetesen a Szívek Királynője.

Fedezd fel Marta további munkáit a martazubieta.com oldalon, vagy kövesd be őt Instagramon.

Nyitókép Forrás: Photo by SAMANTA SANTY on Unsplash