fbpx

Óriási pillangók reppentek fel a világ számos épületére

A Mantra néven ismert francia művésznek köszönhetően a világ számos országban embernagyságú pillangó falrajzokkal találkozhatnak a járókelők.

A Mantra néven elhíresült francia művészt az elmúlt hónapokban lenyűgöző óriási pillangókat festett Torino, New York, Florida és Cancún épületeinek homlokzatára és falaira. A pillangók nem csak csodálatosak, de biológiailag hitelesek is, hiszen a falrajzok elkészítésekor entomológusokkal dolgozott együtt.

A művész tehát olyan lepke tanulmányokat fest fel több méteres magasságban az épületekre, melyek minden egyes négyzetcentiméteren megfelelnek az eredeti pillangók felépítésének. A tökéletes hatás megalkotásához Mantra fakeretet is szokott festeni a színes és vidám pillangók köré, azt az érzetet nyújtva, mintha az embernek valóban egy lepkegyűjteményt nézegetnének. Mantra továbbá minden alkotást az adott város hangulatához igazít: mindig olyan lepkefajt fest fel az adott város falára, amelyek elve őshonosak ott.

A művész a Colossal magazinnak adott interjújában elárulta, hogy gyerekkorában sokáig természettudósnak készült, de végül mégis teljesen másfelé sodorta az élet. A természet apró csodáinak való imádata azonban megmaradt, és úgy érzi most jött el az ideje annak, hogy ehhez visszakanyarodjon és professzionális szakmai segítséggel készítse el az élethű falfestményeit. „Maximálisan tudós szemmel állok hozzá a falfestményekhez.” – mondta. Az utóbbi hónapokban a művész járt Arkansasban, Németországban, Dániában és Franciaországban is. Remélhetőleg egyszer Budapestre is ellátogat majd a művész és feldíszíti egyik falunkat egy ilyen remekkel, de addig is érdemes őt bekövetni Instagram profilján, ahol gyönyörködhetünk a csodaszép alkotásaiban.

View this post on Instagram

The illustrated Metamorphosis Överum, Sweden August 2020 A freehand mural painted during the 2nd edition of @bankstreetart My intention is to illustrate in a naturalist way of five different species of butterflies found in Sweden, and up from each one the host plant where their catterpillar and crysalid are taking place. Thank you so much to Albin, Rebecka, people from Överum and everybody supporting this project. It was such a joy and an honour to came back. Tack to all the persons who made this edition a wonderful festival. Cheers to old and new friends met during these days. From left until right, first butterfly name (B) and host plant name (P) : 1B – Argyrognomon plebejus 1P – Carex 2B – Lasiommata megera 2P – Dactylis glometera 3B – Limenitis populi 3P – Populus tremula 4B – Colias palaeno 4P – Vaccinium myrtillus 5B – Euphydryas maturna 5P – Urtica dioica

A post shared by Mantra (@mantrarea) on

Nyitókép forrása: Photo by Meg Jerrard on Unsplash