fbpx

Zöld szemlélettel átalakított karácsonyi díszkivilágítást kap idén Budapest

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán írt arról, hogy a Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. idén „új, környezetbarát díszekkel fényesíti majd Budapest köztereit advent első vasárnapjától”.

Az új karácsonyi díszítés fő szempontja az energiahatékonyság lesz: ezek az újrahasznosítható és lebomló anyagokból készülő új díszek (újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád) energiafogyasztása ugyanis 40 százalékkal alacsonyabbak lesznek, mint a korábbiaké. Az energiahatékonyság mellett a fák védelme is kulcsfontosságú lesz idén, ezért „az idei díszítés látványa eltér majd a korábban megszokottól.”

A hivatalos közleményből kiderül, hogy a korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreivel idén nem találkozhatnak majd a járókelők, hiszen ezek mind sérüléseket okoztak az amúgy sem túl egészséges fákon, ezzel rövidítve azok élettartamát.

A Városháza parkban, valamint az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán „az összes dísz beépített teljesítménye 8,5 kW. Ez 40%-kal kevesebb a korábbi években felhasználtnál. Az átalakított Vörösmarty téren pedig a karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek.”

Nyitókép forrása: Krisztian Tabori on Unsplash