fbpx

Mennyei fahéjas-diós babka

Hihetetlenül puha és szaftos kalácsra készülj, ha babkát tervezel sütni. Rendkívül lágy és édes, mindenképp érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

A tésztához:

250g liszt
50g kristálycukor
2db tojás
20g élesztő
60ml tej
60g vaj
Reszelt citromhéj

A töltelékhez:

60g olvasztott vaj
8g fahéj
50g porcukor
30g dió durvára vágva

A sziruphoz:

80ml víz
130g kristálycukor

Forrás: Mézédes Kísértés

Elkészítés:

A tésztához először felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben egy kis cukorral. Közben összemorzsoljuk a vajat a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat, tojást majd a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ezután 30 percig kelesztjük letakarva langyos helyen.

Közben elkészítjük a tölteléket, melyhez felolvasszuk a vajat és hozzákeverjük a fahéjas porcukrot. A tésztát a kelesztés után újra átgyúrjuk, “szellőztetjük”. Alálisztezett deszkán kisodorjuk 30×40 cm méretűre és megkenjük a fahéjas töltelékkel ill. megszórjuk a durvára vágott dióval. A tésztát feltekerjük szorosan a hosszabb felénél fogva. Ezután éles késsel kettévágjuk hosszában. A két tésztadarabot
töltelékkel felfelé fordítjuk és összecsavarjuk.

Belehelyezzük egy sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyérformába (30x10cm) és 60 percig kelesztjük langyos helyen, amíg a tészta ki nem tölti teljesen a formát. Ezután előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a babka addig elkészítjük a cukorszirupot, melyhez felforraljuk a vizet a kristálycukorral. Amint kivettük a sütőből a megsült tésztát, azonnal leöntjük egyenletesen a cukorsziruppal. Majd türelemmel várjunk, amíg teljesen kihűl a babka és csak azután szeleteljük fel (kb. 12 szelet lesz).

További isteni receptekért kövessétek be a Mézédes Kísértést Instagramon és Facebookon.