fbpx

Kapcsolj kreatív módba – Tippek, hogyan növeld kreativitásodat

A kreativitásunk rengeteg dologban segíthet az életben, így szerencsére ez egy tanulható és fejleszthető dolog, mely a gyerekkorban szuperül működik, azonban az évek alatt folyamatosan csökken. Összegyűjtöttünk néhány tippet és gondolatot a kreativitás témakörében, melyek neked is új lendületet adhatnak a mindennapokban.

Kisgyerekkorban nagy mértékben jelen van a kreativitás az életünkben, rengeteg erre ösztönző tevékenység formájában, ilyen például a rajzolás, a festés és a barkácsolás is. Az idő múlásával azonban a legtöbb ember folyamatosan veszít kreativitásából, hacsak nem kezdi el tudatosan újra fejleszteni azt. Sajnos napjaink oktatási rendszere nem arra van berendezkedve, hogy a kreatív, színes látásmódot segítse, képezze. Megdöbbentő, de a gyerekkori állapothoz képest, akár 90%-kal is csökkenhet a kreativitásunk az évek alatt.

A kreatív gondolkodásmódot megéri tanulni, hiszen ez befolyásolja a problémamegoldó képességet, hatással van arra, hogy hogyan viszonyulunk egy-egy élethelyzethez, és mind a magánéletben, mind a munkában segíti a széles szemléletmódot, és a stresszkezelést is.

Photo by Estée Janssens on Unsplash

Mivel fejlesztheted kreativitásod?

Légy nyitott! Hallgass meg másokat, hallgasd meg a körülötted lévők szemléletmódját is. Sok esetben nem csak egy megoldás létezik egy problémára, a nyitottság új irányt adhat.

Tanulj! Igazából lényegtelen, hogy mit tanulsz, a lényeg az, hogy adjon hozzád, fejlődj valamiben. Ez jelenheti azt, hogy elolvasol egy könyvet, beiratkozol egy tanfolyamra, vagy éppen részt veszel egy (online) előadáson. Az életben minden helyzetből lehetséges tanulni, azonban tudatosan is lehet folyamatosan új ismeretekre szert tenni. Hiszen tudod, a tanulás élethosszig tart. A rohanó és folyamatosan, dinamikusan fejlődő világban ráadásul nincs is olyan terület, ahol nincs szükség újbóli tanulásra.

Alkoss! Talán a legalapvetőbb dolog, mely növeli a kreativitásodat az, ha nekikezdesz valamilyen alkotó tevékenységnek. Lehet ez rajz, kerámiázás, tánc, fotózás, sütés.

Photo by Ella Jardim on Unsplash

Olvass! Tedd mindennapjaid részévé az olvasást. Ez nem csak új élményeket ad, hanem növeli a kreativitásodat és a szókincsedet is. Tudtad például, hogy a rendszeres olvasás a memóriát és a képzelőerőt is növeli? Vegyél elő egy regényt vagy verset és iktass be napi fél órát olvasásra.

Írj! Válassz az alábbi mondatok közül egyet és alkoss vele egy rövid történetet. Írj 1-2 oldalt, míg egy kerek történet nem születik meg! Emlékszel még arra, amikor iskolában fogalmazásokat kellett írni? Abban az időszakban ezekkel folyamatosan karban tartottad a kreativitásodat, azonban az évek múlásával egy adott téma köré nemigen kezdtél el fogalmazást írni. Itt az ideje újra nekikezdeni!

Íme a mondatok:

Várta, hogy kicsorduljon az utolsó csepp kávé is.

Megfordult, elsétált és elkezdett sírni.

Csak állt az ajtó előtt.

Mióta tudod?

Egész nap csak zuhogott, épp tükrözi a hangulatát.

Tudod mikor láttuk egymást utoljára?

Aznap ragyogóan sütött a nap.

Válassz egy ötletet a kreativitásod növelésére, vagy próbálj ki többet párhuzamosan. Szánj időt magadra!

Nyitókép forrása: Skye Studios – Unsplash