fbpx

Nem igazán tudok olyan évszakot, amikor egy citromos-mákos mini kuglóf ne lenne időszerű. A következő receptet elmentheted jövő nyárra is, de akár most, a karácsonyi időszakban is feldobhat egy szürke délutánt.

Hozzávalók kb. 12 mini kuglófhoz:

A kuglófhoz:

3 M-es méretű tojás
90g kristálycukor
80g liszt (és még egy kicsi a forma kilisztezéséhez)
75g hideg vaj (és még egy kicsi a forma kikenéséhez)
1 csipet só
1 közepes méretű citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
1 evőkanál mák (kihagyható/helyettesíthető darált törökmogyoróval vagy darált pisztáciával)
1 csapott teáskanál sütőpor

A mázhoz:

kb. 3 evőkanál porcukor (helyettesíthető eritrit porral)
2 evőkanál citromlé
1 kávéskanál keményítő (elhagyható)

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra.

A vajat alacsony hőfokon lassacskán olvaszd fel a tűzhelyen, majd tedd félre. (A cél, hogy elolvadjon a vaj, semmiképpen ne melegítsd túl.)

A tojásokat kezdd el felverni a cukorral, egészen addig (kb. 3-4 percig), amíg az elegy elhalványul és sűrű állagot kap. Ezt végezheted kézi és gépi haberővel is. Keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval és szitáld bele a cukros-tojásos masszába, majd dolgozd csomómentesre a tojásos-cukros masszával.

Reszeld bele egy citrom héját, add hozzá a mákot és a teáskanálnyi frissen facsart citromlevet.

Ezután a langyos vajat öntsd hozzá az egészhez és jól dolgozd össze a többi hozzávalóval. (NAGYON FONTOS, hogy a vaj maximum langyos legyen, de semmiképp se túl meleg, hiszen a meleg vaj még a sütés előtt aktiválni fogja a sütőport, így nem fognak szépen felemelkedni a kuglófok.) Ha egy kissé folyós homogén tésztát kaptál, jól dolgoztál!

Ezután vajazd ki a mini kuglófformádat (használhatsz muffinformát is), majd szitálj rá egy kis lisztet és ütögesd le a felesleges lisztet a formáról. Ez egy fontos rész, hiszen ezzel tudjuk garantálni, hogy a kis kuglófok sütés után könnyedén kipottyanjanak a formából, így nem törik meg az omlós tészta.

A formákat kb. félig töltsd meg a tésztával, ezután pedig az előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 12 perc alatt süsd készre. (Az első 10 percben bármi történjen is, ne nyisd ki a sütőt!) Sütés után borítsd ki őket a formából és hagyd őket hűlni.

Akár így is fogyaszthatnád a kuglófokat, de a teljes élvezetért, keverd össze a porcukrot a citromlével és a keményítővel. Ha hígnak találod tegyél még hozzá porcukrot. Mártsd bele a kihűlt kuglófokat a mázba, majd hagyd megdermedni.
A siker garantált!

Fotók: Ficzere Ágnes tulajdona