fbpx

Kezdd el az ünnepi hangolódást, a lelked pedig meghálálja

Nagyon gyorsan eltelt ez az év, itt van már a december, és hivatalosan is ünnepi készülődésbe kapcsolhatunk. Vannak azonban olyanok, akik már novemberben karácsonyi puccba vágják otthonukat, sőt, akad olyan példa is, hogy valakinél már a hideg idő beköszöntével előkerülnek az ünnepi dekorációk. Kérdés az, hogy melyik a jobb? Szerinted a korai készülődés pozitívan hathat a hangulatodra, a belső nyugalmadra?

Habár az áruházak és üzletek tagadhatatlanul azzal a céllal kezdik el a karácsonyi hangulat megteremtését, hogy vásárlásra ösztönözzenek, mégsem kell feltétlenül elcsábulnod emiatt. Pszichológusok viszont azt javasolják, hogy nyugodtan kezdjük el a készülődést akkor, amikor nekünk a legjobb, hiszen ez az időszak nagyon jól hat a lélekre. Úgy készülődj az adventi időszakban, ahogy neked megfelelő, ahogyan téged boldoggá és lelkessé tesz. A rohanó mindennapokban, a káoszban hajlamosak vagyunk elfeledkezni önmagunkról és a pihenésről. Biztosan te is sokszor vagy így ezzel.

A karácsony előtti időszak azonban hozzásegít ahhoz, hogy a díszítéssel, az ünnepi fényekkel és illatokkal ne csak az otthonod legyen csinos dekorációkkal teli, hanem jobban odafigyelj magadra és másokra is. Ilyenkor előkerülnek a fényfüzérek, a gyertyák, az adventi koszorú és egyéb, akár régóta őrzött karácsonyi dekoráció, ami mindig örömmel tölt el. Persze kihagyhatatlanok a decemberi ízek, a mézeskalács, a linzer, a forrócsoki, a halászlé.

A hagyományok is fontosak ilyenkor, akár a készülődéshez, akár a karácsonyhoz kapcsolódnak ezek. Mindenkinek meg van a maga központi momentuma, mely egyik évben sem hiányozhat a decemberből. Ha nincs még ilyen hagyományod, kezdj bele egy újba idén! Ami fontos, hogy ne hajszold a tökéletességet! Figyelj inkább arra, hogy a közös ünneplés, az egymásra való figyelés, vagy egy kedves szó sokkal nagyobb értékkel bír, mint bármi más. Ne teljen minden napod azzal, hogy azon kattogsz, mit főzz karácsonykor, mikor takaríts ki. Arra se görcsölj rá, hogy ki melyik ajándéknak örülne leginkább, és emiatt bújd a netet órák hosszat.

Add meg magadnak a készülődéshez kellő időt és közben figyelj befelé. Vegyél egy forró fürdőt, kuckózz be és olvass, süss valami finomat magadnak, vagy készíts egy forrócsokit és nézz meg egy részt a kedvenc sorozatodból. Kezdd a készülődést önmagadnál. A karácsony számtalan módon lehet csodálatos, mindenkinek magának kell megteremtenie az ünnepet, úgy ahogy az számára a legboldogabb pillanatokat okozza.

Képek forrása: Pexels