fbpx

Ezúttal a hazai rap zene feltörekvő ifjoncaival beszélgetek. Az INverz zenekar két frontembere (Dombi Krisztián/Pit/ és Márki Béla/Masker/) mesél arról, hogy egy 2015-ben elinduló álomból, hogy lett mára jól működő zenei organizmus. A fiúk nagyon tudatosan és maximális kreativitással állnak még ebben a kaotikus helyzetben is az élethez, ami a zenéjükre is erős hatással bír. A nemrégiben megjelent Fogd fel! című daluk is arra ösztönöz, hogy nem érdemes belesüppedni a helyzet valóságába, mert mindenből van kiút, csak legyünk tettre készek és vegyük kezünkbe az irányítást!

Mióta beszélhetünk az INverz zenekarról? Mi áll a név választás mögött?

Pit: Magáról az INverz formációról 2015 óta beszélhetünk, ami aztán 2019 év elején alakult zenekarrá. Az INverz a belsőértékek fontosságát, és azok előtérbe helyezését jelenti számunkra.

Meséljetek kicsit, hogyan állt össze a mostani csapat?

Masker: A szövegek mondanivalójához és tartalmához régi álmunk volt, hogy összeverbuváljunk egy zenekart. El is kezdtük a közös munkát, majd ahogy az lenni szokott, veszekedéseken, súrlódásokon, tagcseréken át jutottunk el a mostani jól működő organizmushoz. Most már szent a béke! A zenekar egy dobosból, két gitárosból, egy basszerosból, és két szószátyárból áll.

A közelmúltban jelent meg a legújabb dalotok a Fogd fel! című szám, valamint a hozzá tartozó videóklip. Mi ihlette ezt a dalt, mi a fő mondanivalója?

Pit: A számot igazából a való élet ihlette és arról szól, hogy minden helyzetből van kiút, de tenni kell érte. A klip története is erre a gondolatra támaszkodik. „Fogd fel, ne csak a markod tartsad! Fogd fel, sok minden múlik rajtad.” Innen is köszönjük Moe-nak (Molnár Tamás – a Szerk.) a közreműködést, hatalmas pacsi érte!

Hogyan állnak össze a dalszövegek? Mindenki magának írja az aktuális részt, vagy van, aki külön a szövegekért felelős?

Masker: Elsőnek elkészül a hangszerelés, utána mindenki magának írja a szövegrészét, illetve a refrént általában közösen találjuk ki. Ha valamelyikünknek van egy téma ötlete vagy szövegfoszlánya, ahhoz alkalmazkodik a másik.

Hogyan éltétek meg az elmúlt időszakot? Mennyire érződik az alkotói kedveteken a koronavírus hatása?

Masker: Nehéz volt az elején, sajnos nem tudtunk próbálni, nem gyakoroltunk együtt, de mivel barátok vagyunk a kapcsolatot tartottuk egymással. Írtunk új dalokat, pl. a Fogd fel-t, amit ahogy lehetőség adódott elkezdtünk forgatni. Most is egy új szerzeményen dolgozunk, ami hamarosan megjelenik klippel együtt.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Mi az, amiben még fejlődni szeretnétek?

Pit: Szeretnénk már újra koncertezni, valamint hogy elkészüljön végre az első nagy lemezünk. Szeretnénk fejlődni a zenei összhangzásunkban és a lehető legprofibb minőségben kiállni a színpadra.

Van konkrét üzenet, amit a zenétekkel szeretnétek az emberek tudatába itatni?

Masker: Leginkább a pozitív gondolkodást, az életigenlést, azt, hogy minden elmúlik. Elmúlik a rossz is és a jó is. Ezért becsüljük meg igazán a jó pillanatokat és ne hagyjuk, hogy maga alá temessen minket a kaka. Hisz minden elmúlik. És ez jó!

Ki az, akivel titkon nagyon szeretnétek együtt dolgozni, de még nem volt rá alkalom?

Pit: Beszéltük itt a srácokkal, hogy ki lenne a jó válasz, de végül is arra jutottunk, hogy Caramellel nagyon szívesen készítenénk egy közös dalt. Nagy megtiszteltetés lenne számunkra.

A közeljövőben hol hallhatják először a rajongók az új számotokat élőben is?

Masker: A jelenlegi helyzet miatt erre most sajnos nem tudunk válaszolni, de amint lehet koncertezni, megtámadjuk a klubokat. Ezt megígérhetjük!

Fotók forrása: Sipos Géza

Grafika forrása: Mandmo Art