fbpx

Az RTL Klub Híradójának műsorvezetője, Szabados Ági közel négy évvel ezelőtt kezdte el a Nincs Időm Olvasni Kihívást (NIOK), melynek fő célja az olvasásnépszerűsítés, és egy 30 ezres online közösséget épített fel általa. November 16-án pedig mindezt üzleti alapokra helyezte, és megnyitotta a Libertine nevű kis könyvesboltját, illetve ugyanezen a néven a saját könyvkiadóját is, ami már évek óta nagy álma volt.

Május közepén volt szerencsém először beszélgetni Ágival, aki éppen a Pécsi Tudományegyetem egyéves könyvmenedzsment képzését fejezte be, és a szakdolgozatát adta le. Az interjúnkat úgy zárta le, hogy reméli a következő alkalommal már a saját könyvesboltja és könyvkiadója kapcsán fogunk újra beszélgetni. Szerintem egyikünk sem hitte, hogy ez a nap ilyen hamar bekövetkezik majd, de amint megláttam, hogy november közepén megnyílt a Margit-híd budai oldalán, a Trófea étterem mellett a Libertine Könyvesbolt, felkerestem őt, és ki is faggattam többek között arról, hogy milyen érzés, hogy végre belevághatott álmai megvalósításába. „Fantasztikus érzés, hogy végre itt tarthatok, és ezt csinálhatom. Nagyon sok munka volt és sok akadály is hárult elém, de szerencsére mindegyiket sikerült leküzdeni.”

Fotó: Szabados Ágnes tulajdona

A bűbájos hangulatú boltocskát az utcafrontról egy apró, fehér lépcsőn lehet megközelíteni, aminek miniteraszán a látogatásunkkor halloweeni hangulatú tököcskék voltak kirakva. Egy pénteki délutánon tértünk be az aprócska könyvesboltba, ahol úgy éreztük magunkat, mint egy elvarázsolt könyvtárban. Kevesen tudják, de a libertine franciául szabadost jelent, és Ági így szerette volna tovább vinni a családnevét. „Az egész névválasztás úgy jött, hogy egy franciául tudó barátommal beszélgettem arról, hogy szeretnék nyitni egy könyvesboltot, de nem tudtam, hogyan nevezzem el. Így, amikor felmerült, hogy a libertine annyit tesz franciául, hogy szabados, rögtön éreztem: ez lesz a tökéletes név!”

A Libertine Könyvesbolt egy igazi kis kincsesládika. Látszik, hogy minden szeretettel van benne elhelyezve, odafigyelő gondoskodással lettek kiválasztva a nappali méretű szobába a legapróbb tárgyak is. Az egész hely szelleme nagyon hívogató és meghitt, mégis közvetlen – pont úgy, mint maga Ági. „Itt minden teljes egészében az én ízlésvilágomat tükrözni, én válogattam össze az összes berendezési tárgyat. A fekete-arany színkombináció sem véletlen. A kedvencem a boltban egyértelműen az arany létra, ami miatt először mindenki bolondnak nézett, hiszen sehol sem lehetett kapni. Végül saját kezemmel festettem le, ami nem csak dísztárgy, hanem funkcionál is.” Egyértelmű, hogy a hely megálmodója imádja a Harry Potter könyveket, hiszen fehér, Hedvig formájú bagolyok köszönnek vissza az ablakpárkányról, és egy roxfortos könyvtámasz is helyett kapott a boltocskában. A galériafalra pedig felkerült pár fekete háttérre írt kedves üzenet, képek Szabó Magdáról és Szerb Antalról, valamint egy hatalmas fekete-fehér második világháborús kép, ami egy könyvtár lebombázása után készült. „Már régóta tervezgettem, hogy hova is kerülhetne a számomra nagyon kedves második világháborús képem, de most úgy érzem itt méltó helyre lelt. Egy grafikus barátnőm pedig készített nekem egy térképet, ahol többek között Márquez, Murakami és Szerb Antal születési dátuma és helye is be van jelölve rajta.”

Fotó: Szabados Ágnes tulajdona

A bolt kínálatában pedig éppúgy megtalálhatók a hazai, dedikált példányú újdonságok, mint a régebbi kiadású, klasszikus könyvek. „Alapvetően itt mindegyik könyv olyan, amit vagy valaha olvastam és nagyon szerettem, vagy valahogy kapcsolódik hozzám. Vannak itt olyan könyvek, melyek rajta vannak a soha véget nem érős kívánságlistámon, vagy szeretem szerző, de még nem volt időm tőle elolvasni ezt a könyvét. Az itt megtalálható újdonságok is mind olyanok, melyek átmentek a szűrőmön, és az én ízlésemnek megfelelnek. Nem szerettem volna, ha ide csak olyan könyvek kerülnek be, amiket már olvastam, hiszen akkor sokkal szűkebb lenne a paletta, és az újdonságokat mégsem lehet kihagyni. Nagyon sok boltban láttam viszont azt, hogy csak az újdonságok vannak előtérbe helyezve, nálunk pedig vannak azért régebbi könyvek is. Nem antikvár könyvek, de például a kétéves megjelenésű könyvek nálunk ellentétben egy nagyobb könyvesbolt polcairól lekerülnek.”

Míg két éve még a Libri kiadó adta ki az olvasónaplóját, addig tavaly ezt a saját kezébe vette és magánkiadásban jelentette meg belőle a második kiadást. Idén határidőnaplót adott ki Időnyerő címmel, aminek a borítóján József Attila eredeti kézirata látható. Ezt a naplót már a Libertine Books Kft. jelentette meg, és további terve, hogy évente három-négy könyv kiadásra kerüljön, de semmiképp nem több, mivel az ötlettől a borítón át a marketingig mindenben szeretne részt venni, így valóban csak olyan könyvek kerülnek majd kiadásra, melyekben valódi fantáziát lát. „Jövőbeli terveim közé még tartozik az is, hogyha már a helyzet is engedi, akkor egy becsületkasszás kávézó is legyen itt. Remélem tavasszal már kint tudunk kávézgatni, beszélgetni és olvasgatni a teraszon, és ez egy olyan hely lesz, ahová sokan visszajárnak majd.” Mi biztosan jövünk még!

Fotó: saját kép
Fotó: Szabados Ágnes tulajdona