fbpx

A stollen egy hagyományos német karácsonyi gyümölcskenyér, melynek eredete a 14. századig vezethető vissza. Akkoriban az adventi böjt idején fogyasztották. Rendkívül tartós sütemény, megfelelően tárolva akár hónapokig is eláll. Érdekesség, hogy az alakja a pólyába tekert Jézuskát szimbolizálja.

Hozzávalók:

A tésztához:

120g mazsola
30g kandírozott narancs
30g kandírozott citrom
rum
5g reszelt citromhéj
5g reszelt narancshéj
30g darált mandula
200g liszt
30g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
Fél teáskanál fahéj
15g élesztő
50ml tej
100g vaj
1 db tojás

A díszítéshez:

15g vaj
30g porcukor
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát beáztatjuk rumba kb. 1 órára.
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben. A lisztet elkeverjük a fahéjjal, vaníliás cukorral, kristálycukorral, darált mandulával és a reszelt citrom és narancshéjjal. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást és az élesztős tejet, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Végül leszűrjük a rumba áztatott gyümölcsöket és beleszórjuk a tésztába. Ismét összegyúrjuk, gömböt formázunk, majd letakarva 1 órán át kelesztjük meleg helyen.

Ezután jön a formázás, melyhez a tésztát kisodorjuk négyzet alakúra kb. 2 cm vastagon, majd a két szélét hosszában középre hajtjuk. Ezután 30 percig kelesztjük meleg helyen, majd 50 perc alatt kisütjük (először 180 fokon, majd levesszük félidőben 160 fokra).

Még melegen megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk vaníliás cukorral. Amint kihűlt,
vastagon megszórjuk porcukorral. Frissen is fogyasztható, de hagyományosan minimum 1 hetet várni szoktak a felvágással, hogy jobban összeérjenek az ízek. Ehhez alufóliába kell csomagolni a stollent, majd egy műanyag zacskóba légmentesen elzárni és hűvös helyen tárolni (ne hűtőben!). A stollen megfelelően tárolva még hetek, sőt hónapok múlva is fogyasztható.

További isteni receptekért kövessétek be a Mézédes Kísértést Instagramon és Facebookon.