fbpx

Szerelmi jóslás, babonák – Eljött Luca-napja

December 13-án ünnepeljük Luca-napját. Ehhez a naphoz több népszokás is kapcsolódik amelyeknek az elmúlt századoknak nagy szerepük volt a karácsony előtti időszakban. A legenda szerint ezen a napon a gonosz szellemek és boszorkányok szabadon vannak, így egyik legfőbb feladata mindenkinek elűzni őket.

Szent Lúcia története

Szent Lúcia, vagyis Luca a legendák szerint a 3. században élt Szicíliában. A fiatal lány szüzességi fogadalmat tett, úgy tartotta, hogy inkább meghalt volna, mintsem férjhez menjen, így úgy döntött, egész életét a vallásnak áldozza. A gazdag családból származó lány összes vagyonát elosztotta a szegények között, hogy így másoknak segítsen.  Habár utóbbi tette nagyon szívmelengető, a legenda szerint a helyi bíró elrendelte, hogy máglyán a helye. Több csoda is kapcsolódik Lucához, melyek miatt szentté is avatták halála után a lányt. Egyesek úgy tartják, hogy volt egy udvarlója, aki megdicsérte Luca gyönyörű szemét, azonban ő inkább kivájta azt, ezután pedig csoda történt, hiszen visszakapta látását.

Fotó: Katherine Hanlon on Unsplash

Hagyományok, jóslatok

Rengeteg hagyomány kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan lehet a gonosz boszorkányokat és szellemeket elűzni. Annak érdekében, hogy a gonosz boszorkányok kerüljék el a házat az volt az egyik trükk, hogy el kellett rejteni a seprűt.

A népszokás szerint több olyan tiltólistás tevékenység van, amit ezen a napon el kellett felejteni. Nem volt szabad például mosni, fonni, vagy sütni, hiszen az balszerencsét hozott a házhoz.

Az emberek nagyon kíváncsiak voltak arra is, hogy hogyan alakul majd a következő évük, milyen lesz a termés például. Ahhoz, hogy ezt kiderítsék egy cserépbe búzát ültettek és úgy tartották, hogy ha karácsonyig az összes mag kikel, akkor a jövő évi termés bőségesnek ígérkezik.

Fotó: Mark Tegethoff on Unsplash

Talán az egyik legismertebb népszokás, amely ehhez a naphoz kötődik, az a Luca szék elkészítése. Ezen a napon kezdték el készíteni, amin egészen karácsonyig lehetett dolgozni. A szék 9 féle fából kellett, hogy készüljön és szenteste az éjféli mise után kapta meg a főszerepet. Ekkor felállt rá a készítője és megláthatta a boszorkányokat, akik ezen az éjszakán szarvat viseltek.

Amellett, hogy ezen a napon fontos volt, hogy ezeket a gonosz szellemeket és boszorkányokat megfelelően elűzzék, több szerelemhez kapcsolódó jóslat is ezen a napon kapott főszerepet.

A fiatal lányok ezen a napon cetlikre 12 férfinevet írtak fel, majd ezután minden nap egy darabot a tűzbe dobtak, az akinek utoljára megmaradt a nevel, a jóslat szerint az lesz a lány jövendőbelije.

Fotó: Joshua Newton on Unsplash

Te hiszel valamilyen babonában?

Nyitókép forrása: Paige Cody on Unsplash