fbpx

A karácsonyi hangolódás odabent kezdődik

Avagy így hozd magad valódi ünnepi hangulatba 2020-ban.

Hihetetlen, de egy hét múlva karácsony, és hamarosan végre véget ér a valaha volt legrosszabb év. Igaz, hogy a jövő még mindig elég kiszámíthatatlannak tűnik, de mégis én eldöntöttem, hogy ez nem ronthatja el a legkedvesebb ünnepemet, mégpedig a Karácsonyt. Akármennyire is klisésnek számít, mégis igaz az, hogy a valódi ünnepi hangulat velünk, bennünk kezdődik el, így a hangolódást is ott kell elkezdenünk.

Fotó: saját kép

Újrahasznosított, home made karácsonyi díszek

Egyik nap annyira fásultnak éreztem magam, hogy úgy éreztem készítenem kell valamit. Ilyenkor általában valamilyen sütit szoktam sütni, de most úgy döntöttem, gyerekkorom óta először, kipróbálom a sógyurmázást, és WC-papír gurigákból készült papírcsillagokat fogok melléjük készíteni. Ezekkel díszítettem fel a lakás több pontját is, és nem csak terápiás hangulata volt a kézműveskedésemnek, hanem örömmel tekintek rájuk, amikor elmegyek mellettük.

Sógyurma recept (Játékfarm receptje alapján):

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg finom só
  • 125 ml víz
  • 1-2 evőkanál olaj

A kiszárítás során 130 fokos sütőbe tettem be a mézeskalács szaggatóval kiszaggatott formákat, nyitott ajtónál 10-15 percig kell sütni, majd tovább szárítottam még egy este a sütőben hagyva. Fontos, hogy ha fel szeretnénk lógatni őket, akkor még sütés előtt csináljuk meg az akasztó helyét, hiszen száradás után nagyon törékeny lesz.

A papírcsillagokhoz:

  • WC-papír guriga
  • olló
  • papírragasztó
  • egy kis cérna akasztónak
  • esetleg festék, vagy maradék csomagolópapír
Forrás: Unsplash

A karácsonyi illat a lakásban

Csempéssz egy kis karácsonyi illatot az otthonodba! Gyerekkoromban minden évben szegfűszegeket szurkáltunk bele pár narancsba, amit aztán egy szalaggal felkötöttünk a lakás több pontján. De szárítottunk ki narancskarikákat és almakarikákat a kályhán is, szóval az adventi időszakban az otthonunk csak úgy árasztotta magából a jobbnál jobb illatokat. Mézeskalácsot viszont sosem sütöttünk, ezt most már felnőttfejjel tettem hozzá a listámhoz, a forralt bor elkészítése mellett.

Gyertyák mindenhol

Hatalmas híve vagyok az esténkénti gyertyázásoknak, és a lakás több pontján is fellelhető nálunk fényfüzér, melyeket amint lemegy a nap azonnal felkapcsolok, ezzel meghitté varázsolva a lakást.

Karácsony a füleknek

Amint beköszönt a december a Spotify-om megtelik karácsonyi zenékkel. Sajnálom, tudom ez is klisés, de John Legend karácsonyi albuma számomra a modern ünnepeket jelenti, és igen, ezzel kínzom a rokonaimat is.

Forrás: Unsplash

Lassulj le és relaxálj!

Még november végén bemerészkedtem a barátommal egy plázába, hogy megvegyünk pár ajándékot a szeretteinknek. Ez az élmény mindkettőnknek olyan stresszes volt, hogy ott és akkor eldöntöttük, amit nem lehet házhoz rendelni, az idén nem kerül majd a fa alá . Így is tettünk, és ennél nyugodtabb karácsonyi bevásárlásaim még nem voltak. Ezen az utolsó adventi héten pedig arra próbálok tudatosan felkészülni, hogy egy kicsit kikapcsoljak, többet olvassak, meditáljak, esetleg, ha nagyon aktívnak érzem magam jógázzak. Muszáj egy kicsit rendet rakni magunkban is, hogy valóban csodaként éljük meg a Karácsonyt.

Nyitókép forrása: Kieran White on Unsplash