fbpx

Last minute ehető karácsonyi ajándékötletek a gourmet családtagoknak

Szerény véleményem szerint van valami nosztalgikusan romantikus a saját kézzel készült ajándékokban. Ha idén a drága meglepetések helyett vagy éppen kiegészítéseként szeretnél valami személyesebbet is adni, akkor ezekkel a receptekkel garantáltan finom pillanatokat okozol majd a rokonoknak és a barátoknak is!

Sajtos-túrós ropogós

Mi karácsonykor sosem sütöttünk mézeskalácsokat, elleneben ezt a sajtos-túrós aprósüteményt minden évben elkészítettük. Emlékszem kezdetben anyukám gyúrta össze a tésztát, majd én szaggattam ki, aztán amikor már öcsém is elég idős volt, hogy besegítsen én vettem át a tészta gyúrását, ő pedig szorgosan szaggatta ki a formákat. A legjobb pedig az egészben, hogy roppant egyszerű elkészíteni!

Fotó: saját kép

Hozzávalók:

½ kiló túró

½ kiló liszt

250 gramm sütőmargarin

Fél csomag sütőpor

1 kávéskanál só

Felvert tojássárgája a tetejére

Elkészítés:

Roppant egyszerű dolgunk van, hiszen csupán jó alaposan össze kell gyúrnunk a hozzávalókat, majd 1-2 órára (legjobb, ha egy egész estére) a hűtőbe rakni pihentetni, majd mehet is a szaggatás. Két ujjnyi vastag szeletekre kell őket kiszaggatni, hogy puhák legyenek, de ha inkább ropogtatnánk, akkor vegyük ezt a felére. Miután kiszaggattuk őket mehetnek is egy nagy tepsire, ahol jól megfestjük őket a felvert tojássárgájával. Előmelegített sütőben (180 fok) kb. 10-15 percig sütjük őket.

Lilahagyma chutney

A chutney, vagyis a fűszeres mártogatósok készítése remek alkalom a nem használt, esetleg felhalmozott befőttesüvegek újrahasznosítására. Nekem a kedvencem a lilahagyma chutney, ami remekül illik sülthúsokhoz, hamburgerekhez, de grillezett zöldségek mellett is remekül megállja a helyét.

Andrea Göllner képe Pixabay-en

Hozzávalók:

3 fej nagy megtisztított és felszeletelt lilahagyma

1 ek. zsiradék

60 g barnacukor

2 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál méz

3 evőkanál vörösbor

1 db babérlevél

Ízlés szerint só, bors

Elkészítés:

A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk és felszeleteljük, majd egy kisebb lábasban elkezdjük a zsiradékon karamellizálni a cukorral és a mézzel együtt. Kevergetés közben hozzáadjuk a balzsamecetet, majd a vörösbort és hozzáadjuk a fűszereket. Pár percig így összefőzzük, majd hagyjuk besűrűsödni és már mehet is bele a megtisztított befőttesüvegbe.

Habcsók

Nincs is finomabb és szebb módja a maradék tojásfehérje felhasználására, mint a habcsók elkészítése. Most egy klasszikus, fehér habcsókkarikát hoztam, de ezt lehet különböző formákkal és színekkel megbolondítani, igazából az egész a fantáziánkra van bízva.

Hozzávalók:

  • 1 db tojásfehérje
  • 7 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál ecet

Elkészítés:

Fontos, hogy 1 tojásfehérjéhez mindig 7 dkg porcukrot használjunk, így ha több tojásfehérjéből készítjük, akkor annyiszor 7 dkg porcukrot használjunk. A tojásfehérjéket a cukorral és az ecettel kemény habbá verjük, úgy hogy az már egyáltalán ne folyjon le a habverőről. Ezután tetszőleges formájú nyomózsákba rakjuk bele és egy sütőpapírral bélelt tepsibe karikákat formázunk belőle. Alacsony hőfokon, kb. 80 fokos sütőben 2 órán át szárítjuk őket. Amint megkeményedtek mehetnek egy szép celofánba, egy fémdobozba, vagy egy madzaggal felakasztva akár a karácsonyfára is.

Nyitókép forrása: Pavel Danilyuk from Pexels