fbpx

Süssünk idén karácsonykor is mézeskalácsot!

A mézeskalács a legtöbb karácsonykor elmaradhatatlan édesség, bármi is történjen egy adag biztosan készül belőle. Én is szeretem ezt a süteményt, hiszen nem nehéz az elkészítése, kreatívan felhasználható, díszíthető, ajándéknak is tökéletes, így igazából miért is ne sütnénk tényleg minden karácsonykor? Elhoztam az én bevált receptemet, amiben még nem csalódtam, remélem a ti ünnepi készülődéseteket is szebbé varázsolja majd.

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg méz

12 dkg kockamargarin

12 dkg kristálycukor

50 dkg liszt

1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék

1 kiskanál őrölt fahéj

1 kiskanál szódabikarbóna

1 tojás

Cukormáz:

1 tojás

10 dkg porcukor

citromlé

Fotó: Kicsid Ingrid saját képe

Elkészítés:

Először a kimért mézet lassú tűzön összekeverjük a margarinnal és a kristálycukorral, míg szép masszát nem kapunk. Miután szépen összeolvadtak az alapanyagok, hűlni hagyjuk picit, és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Jöhet a liszt, cukor és a szódabikarbóna, majd a végén (amikor már majdnem kihűlt a tészta) hozzáadjuk a tojást is. Ezután kezdhetjük összegyúrni a tésztát addig, míg az el nem válik a táltól.

Abban az esetben, ha túl puhának, ragacsosnak érezzük a masszát, adjunk hozzá egy kis lisztet. Amikor már összeállt szépen a tésztánk, akkor 2-3 órát állni hagyjuk egy lefedett tálban, hűvös helyen.

Amikor letelt a 2-3 órás pihentetés ideje elővehetjük a nyújtódeszkát és sodrófát, 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. Ezt követően kiszaggatjuk a tésztát, majd sütőpapírra helyezzük a mézeskalácsokat. Itt figyeljünk, hogy legalább 2-2,5 centi távolság legyen köztük, nehogy összenőjenek, összeragadjanak. Előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából 5-6 perc alatt megsütjük őket. Ha még nem sütöttünk mézeskalácsot, vagy a sütőnket ismerjük kevésbé, akkor nagyon figyeljünk, hiszen ez a süti valóban nagyon hamar kész lesz és könnyen oda is ég. Ha a széle aranybarnás már, akkor úgy szuper lesz! 🙂 Ezután, ha cukormázzal szeretnénk díszíteni, akkor jöjjön ennek elkészítése, amíg hűlnek a kis mézeskalácsok.

Ehhez 10 dkg porcukorra (átszitálva) és egy tojásfehérjére van szükség. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Ahhoz, hogy csillogóbb legyen a máz, hozzáadunk egy kis citromlevet, pár csepp elég is hozzá. Ha kihűltek a kalácsok, jöhet a díszítés!

Kellemes karácsonyi készülődést! 🙂

Nyitókép forrása: Grace O’Driscoll – Unsplash