fbpx

Így inspirál minket Csíkszentmihályi Mihály

Csíkszentmihályi Mihály neve sokak számára ismerősen csenghet, hozzá köthető a flow-élmény vizsgálata. A magyar-amerikai pszichológus jelenleg az Egyesült Államokban, a Claremont Graduate University professzora. Szakterületei közé a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás tartozik.

A flow fogalma

A flow fogalma a tökéletes élmény pszichológiáját takarja, mely magában foglalja a kreativitást, örömöt. Csíkszentmihály Mihály ennek a gondolatnak megalkotója, aki arra az örök kérdésre keresi és kutatja a választ, hogy mi a boldogság.

A flow-élmény annyit jelent, hogy egy cselekvést annak élvezetéért végzünk, teljesen kikapcsol és maximálisan elmerülünk annak folyamatában. Ehhez hozzátartozik az is, hogy ebben az adott dologban jónak érezzük magunkat. Ez például lehet valamilyen művészi tevékenység, hobbi, sport, de akár maga a munka is.

Ez egy nagyon érdekes téma, az utóbbi években kezdték el szerte a világon vizsgálni a flow-élményt. A flow szó, így már angolról magyarra fordítva már nem csupán áramlást, lebegést jelent, hanem annál sokkal többet, hiszen ma már ez egy szakkifejezés, mely a köznyelvben is használatos.

A flow felismerése

Hiába olvashatunk ma már egyre több forrásból a flow-élményről, sokan nem tudják olyan gyorsan felismerni azt, hogy az ő életükben pontosan mi az. Ennek kapcsán született 9 pont, mely segít beazonosítani azt. Ahhoz, hogy a flow meglegyen, nem szükséges az, hogy az alábbi 9 dolog mindegyike teljesüljön.

  1. A cselekvést végző személy saját képességeihez mérten végzett tevékenység és célmeghatározás.
  2. Erős, tudatos fókuszáltság.
  3. Az Én-tudat megszűnik.
  4. Az időérzékelés megszűnik.
  5. Gyors, azonnali visszacsatolás a tevékenység közben.
  6. A végzett tevékenység egyensúlyban van az azt végző személy képességeivel, tudásával.
  7. A jelen fontossága, a kontrolláltság eltűnése.
  8. A sikerélmény maga a cselekvés, nem külső dicséret.
  9. Teljes elmerülés a tevékenységben.
Fotó: Lê Tân – Unsplash

Legyen flow!

Csíkszentmihályi tapasztalatai szerint azok az emberek, akik alapvetően kíváncsiak, kreatívak, kitartóak sokkal gyakrabban átélik a flow-élményt.

Sok szerencsés a flowt munkája során éli át, gondoljunk csak például a sportolókra, zenészekre, művészekre. Ezek mellett azonban minden ember más, mindenkit más lelkesít, így bárki munkája eredményezhet flow-élményt, aki valóban szeretettel, örömmel, kihívással és motivációval végzi azt.

Azáltal, hogy a boldogságérzet 40%-kal is tud javulni abban az esetben, ha flow-élmény ér minket, érdemes figyelni erre és rájönni, hogy mi okoz valódi örömöt és akárcsak hobbiként beiktatni az életünkbe.

Tudj meg többet a flow-ról!

Csíkszentmihályi nevéhez több könyv is fűzhető, amelyekben a flow-élményről, a felnőtté válás nehézségeiről, a kreativitásról és az értékteremtő vállalkozásról is olvashatunk.

Csíkszentmihályi Mihály egy TED-előadáson is megosztotta a flow kapcsán gondolatait, ezt ITT érheted el.

Neked is van olyan, amiben határozottan érzed, hogy ez a flow-élmény? Ne feledd, amit Csíkszentmihályi Mihály mondott: „Az örömteli élet mindig egyedi alkotás, és nem lehet recept alapján megvalósítani.”

Nyitókép forrása: Edu Lauton – Unsplash