fbpx

8 inspiráló film az újév valódi elkezdéséhez

Valljuk be a mostani időszakban mindenkire ráfér egy kis motiváció, épp ezért hoztam most olyan inspiráló filmeket, melyekből sokat tanulhatunk az újrakezdésről, a nehéz helyzetek legyőzéséről és a továbblépésről. Kezdjük az idei évet minden szempontból motiváltan!

A számolás joga

Az ötvenes évek vége felé az Egyesült Államok és Oroszország között vérre menő űrverseny alakult ki. Amikor Amerika úgy tűnik veszíteni fog, akkor az utolsó percben találnak rá néhány elszánt, de eddig a háttérbe szorított fekete nőre, akikről kiderül, hogy igazi zsenik. Senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a nehéz számításokat, amiket eddig senkinek sem sikerült, de rakétasebességgel emelkednek felfelé a NASA ranglétráján. A közös cél érdekében mindent bevetnek: John Glennt muszáj feljuttatni az űrbe, de ami még fontosabb, hogy épségben haza is kell hozniuk.

Vadon

Cheryl élete a totál összeomlás felé tart, amit nagyban saját magának is köszönhet, de mégis lát kiutat a saját szenvedéséből. Csak ez az út éppen nagyon hosszú. Szó szerint. Igaz, hogy még életében nem kirándult, mégis egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy dönt, hogy egyedül egy több mint 1500 kilométeres túrára indul az Egyesült Államok nyugati partvonalán, miközben a régi, szomorú élete főszereplői kísértik végig az úton.

Madam C. J. Walker: az önerejéből lett milliomos

A Netflix minisorozata Madam C. J. Walker életét kíséri végig, aki 1867-ben született Luisianában rabszolga szülők gyermekeként. Nagyon korán, 14 évesen ment férjhez és pár éven belül már meg is született kislánya, azonban 20 éves korára megözvegyült, ezért lányával felkereste testvéreit St. Louisban, akik borbélyként dolgoztak. Ekkoriban állt mosónőnek, miközben kitanulta a borbély szakmát is, és elkezdett hajápolószerekkel kísérletezgetni. Mivel az alapanyagainak egy részét egy Malone nevű hölgy cégének termékei adták, így rövid ideig nála is dolgozott és elsajátította az értékesítés művészetét. 1905-ben azonban kilépett és saját vállalkozását nyitotta meg, amelynek a sztárterméke Madam Walker Csodálatos Hajnövesztő Szere volt. A cég nagy léptekben kezdett el növekedni a déli és délkeleti államokban, rövid időn belül már 3000 embernek adott munkát. Így lett Madam C. J. Walker az első ismert afroamerikai nő, aki önerejéből vált milliomossá.

A Vaslady

Margaret Thatcher hosszú idő után ráveszi magát arra, hogy elpakolja halott férje ruháit. Miközben a pakolgat rátörnek a régi emlékek, és mi végig követhetjük ennek a nem mindennapi nőnek az életét. A konzervatívok jelöltjeként 1959-ben jutott be az alsóházba, majd 1970-ben oktatásért és tudományért felelős miniszter lett Edward Heath kormányában. 1975-ben már ő maga vezeti a Konzervatív Pártot, azonban a kommunizmus elleni határozott felszólalásai miatt ekkortájt kezdik gúnyosan Vasladyként emlegetni. 1979-ben mindezek ellenére is győzelemre vezeti a konzervatívokat a választásokon, és ő lesz Nagy-Britannia első női miniszterelnöke.

Julie & Julia – Két nő, egy recept

Julie, a harmincas éveiben járó írói ambíciókkal rendelkező nő, aki ügyfélszolgálatosként keresi a betevőjét, karrierje szempontjából válságban szenved. Azért, hogy ebből az elkeseredésből kibillentse magát elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child francia szakácskönyvében található, és egy internetes blogban beszámol az ezzel kapcsolatos élményeiről. A történet másik szálán maga Julia Child életét ismerhetjük meg, aki a második világháború után Párizsba költözik külszolgálatot teljesítő férjével. Julia imád enni és főzni, pont ezért is lesz kézenfekvő száméra, hogy elsajátítsa a francia konyhaművészet minden fogását.

Pénzmosó

Amikor Ellen Martin (Meryl Streep) egy végzetes hajókirándulás során elveszíti a férjét, hamar kiderül, hogy a biztosítási pénzből szinte semmit sem fog viszont látni, ezért nyomozni kezd a gyanús pénzügyi szervezetek körül. Hamarosan két ravasz ügyvédre bukkan Panamában, akik a szupergazdagok készpénzét rejtegetik, ám az igazságszolgáltatás őket sem fogja megkímélni…

A bakancslista

A bakancslista egy olyan lista, ahová azok a dolgok kerülnek fel, melyeket az ember meg szeretne tenni, mielőtt feldobná a bakancsát. Carter Chambers (Morgan Freeman) szerény listája hamarosan extravagánssá válik, amikor a kórházi szobában megismerkedi a milliárdos Edward Cole-val (Jack Nicholson), akit csakis a pénzcsinálás érdekel. A két férfi ennél jobban már nem is különbözhetne egymástól, azonban a közelgő végtől való félelem arra sarkallja őket, hogy együtt végrehajtsák mindazt, amiről eddig csak álmodoztak.

A szív bajnokai

Michael Oher, a hatalmas fekete srác élete semmilyen szempontból sem könnyű. A hajléktalansorba kényszerült diákot nem akarja átvenni a város jó hírű gimnáziuma, mivel az iskolai teszteken borzalmas eredményeket ér el. Azonban azt senki sem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor egy kissrác, S.J. összebarátkozik vele az iskolában, Leigh Anne (Sandra Bullock) felkarolja a fiút és átmenetileg befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, mint amilyennek azt elsőre gondolták róla, sőt remek az amerikai fociban. A család egy emberként fog össze, hogy Michael életét sínre tegyék, sőt még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

Nyitókép forrása: Andrea Piacquadio – Pexels