fbpx

A holland múzeumok több mint 1000 Van Gogh műtárgyat tettek ingyenesen elérhetővé online

A holland múzeumok új online projektet indítottak, Van Gogh Worldwide néven, mely egy Vincent van Gogh több mint 1000 alkotását tartalmazó adatbázis.

Mivel Európa-szerte sem csillapodik a koronavírus, ezért kulcsfontosságúvá vált a szépség és a kultúra biztonságos módon való élvezete. Hollandiában ezért a múzeumok szövetsége mindent megtesz, hogy a világ egyik leghíresebb művészének munkáját eljuttassa a globális tömegekhez. A Van Gogh Worldwide egy holland múzeumcsoport új projektje, amely a művész több mint 1000 remekművéből álló digitális gyűjteményt mutat be. Az amszterdami Van Gogh Múzeum által néhány évvel ezelőtt megkezdett digitalizált gyűjtemény felépítésével ennek a termékeny művésznek a posztimpresszionista alkotásainak majdnem a fele ma már megtekinthető – tudományos kommentárokkal – a saját otthonunk biztonságából.

Van Gogh 1853 és 1890 között élt, de híres festményeinek többsége élete utolsó két évében készült el. Bár Van Gogh leginkább az olajművekről volt híres, mint például a Csillagos éjszaka, ugyanakkor termékeny vázlatművész is volt. A Van Gogh Worldwide betekintést nyújt ezekbe a műalkotásokba és a mögöttük álló művész életébe. Megtalálhatók a kulisszák mögötti múzeumi információk is, például a restaurációk részletei, és egyéb kurátorjegyzetek is.

Jelenleg a Van Gogh Worldwide csak holland múzeumokban tárolt műveket tartalmaz. Ezen intézmények közé tartozik a Van Gogh Múzeum, a Kröller-Müller Múzeum, a Rijksmuseum, a Holland Művészettörténeti Intézet és a Boijmans Van Beuningen Múzeum. Van Gogh számos más műve online megtekinthető a múzeumok világszerte szétszórt weboldalain keresztül. Ezeknek a munkáknak az adatbázisba való felvétele a projekt jövőbeli célja. Most a művészet rajongói világszerte élvezhetik a holland nemzeti kincset, amely Vincent Van Gogh.

Képek forrása: Wikimedia Commons

Nyitókép forrása: Unsplash