fbpx

Megvannak a Highlights of Hungary idei jelöltjei!

Újabb 55 példaértékű, magyar történettel lett gazdagabb a Highlights of Hungary kincsestára. A non-profit kezdeményezés 2013 óta gyűjti össze az adott év leginspirálóbb magyar teljesítményeit, széles körben terjeszti jó hírüket és díjazza a legjobbakat. Lássunk néhányat az idei jelöltek közül!

Nincsenek kategóriák, csak a kiválóság számít. A Highlights of Hungary a magyar kreatív szektor, közélet, kultúra, sport, környezetvédelem, innováció fontos képviselőit, sikeres kezdeményezéseit hozza össze egy platformon és épít közösséget köréjük. Teszi mindezt a hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén. Hagyományokhoz híven idén is egy tíz főből álló nagyköveti csapat segített az aktuális jelöltlista összeállításában. Különböző területek elismert képviselői, közös bennük, hogy nyitott szemmel járnak a világban és azonnal észreveszik az értékes embereket, inspiráló történeteket.

György Ádám, korunk egyik legkarizmatikusabb előadóművésze, a klasszikus zene világában vált világhírűvé.

Sok évvel ezelőtt Magyarországról indult el Amerikába szerencsét próbálni, ma már Ázsiában rajongók tömege áll sorban az aláírásáért. A New York-i Carnegie Hall rendszeres fellépője, a világ legismertebb koncerttermeiben tart teltházas koncerteket, amelyeket a nemzetközi kritika is nagyra értékel. Tavaly Japánban minden eddiginél fontosabb sikert könyvelhetett el magának. György Ádám szerezte a Sakura című japán nagyjátékfilm zenéjét, amelyben a történetet csaknem két órán át magyar népdal elemekkel tűzdelt szóló zongora kompozíciói kísérik.

Hogyan lesz egy óceánjáró hajó szakácsából elismert fotós rá jellemző, különleges képi világgal?

Csákvári Pétert egészen pici kora óta három dolog hozta lázba: a fotográfia, a gasztronómia és a miniatűr dolgok. Egyik világkörüli útja során unalmában egy építőmunkás makett figurából és egy doboz áfonyából hozta létre a tenyérnyi világát, a Tiny Wasteland-et, ami azóta képeinek jellemző színtere maradt. A nemzetközi díjakat is elnyert fotós nézőpontváltással játszik munkáiban: mindennapi használati tárgyakból, ételekből hoz létre valósághű, ugyanakkor kicsit bizarr, néha félelmetes, groteszk vagy éppen fekete humorú képi világot az apró vasútmodell-figurák köré.

Tavaly a magyar filmes világban egy fiatal rendezőnő érte el a leghangosabb sikereket.

Horvát Lili nevével már 2015-ben is gyakran találkozhattunk első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek kapcsán, ami fődíjat nyert a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, majd számos további díjjal jutalmazták világszerte. Lili második nagyjátékfilmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre a 2020-as Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon debütált. Azóta jó néhány rangos díjat nyert, fesztiválkörútja jelenleg is tart.

A hazai gyártású dokumentumfilmek általában a nézők szűk rétegéhez szólnak, ritkán szokták levenni a lábukról a nagyobb tömegeket.

Oláh Judit rendező egész estés dokumentumfilmje, a Visszatérés Epipóba az HBO legnézettebb filmjei közé került be a tavalyi év végére. A film egy megrázó, igaz történetet mesél el: a 80-as évek végén megrendezett nyári táborokról szól, ahol „S. tanár úr” szexuálisan molesztálta és megalázta a gyermekeket.

Marsalkó Dávid Pécsett született, lokálpatriótaként fontos számára minden esemény, ami szülővárosa jó hírét kelti.

Jelöltjei között szerepel a Made in Pécs Fesztivál. Ez a kulturális rendezvény Pécs összes zenekarának profi körülmények között biztosít lehetőséget a bemutatkozásra, műfajtól függetlenül. Nagy igény volt egy ilyen fesztiválra, hiszen Pécsett rendkívül pezsgő könnyűzenei élet zajlik. Számos befutott zenekar (Kispál és a Borz, 30Y, Kiscsillag, Punnany Massif, Halott Pénz) indult ebből a városból. A szervezők hosszú távú célja, hogy a Made in  Pécs Fesztivál néhány éven belül országos szinten is fontos zenei eseménnyé váljék és turisztikai vonzerőt jelentsen a város számára.  

Az ország másik végében, Borsod megye romák lakta településein egy egész más típusú fesztivál nyújt magas színvonalú kulturális programot szélesebb közönség számára.

A TeatRom színházi fesztivál jelenleg az egyetlen magyarországi, sőt európai, alulról szerveződő, roma művészeti fesztivál. Célkitűzése, hogy a minőségi előadások, kísérő rendezvények mellett az idelátogató vendégek egy sehol máshol hozzá nem férhető élményre tegyenek szert: megízleljék a roma vendégszeretet különös ízeit, nagyvonalúságát.  A fesztivál a művészi értékeken túl csökkenti a térség elszigeteltségét.

Nagykövetek:

Törőcsik Franciska színművész, Háfra Noémi magyar válogatott, junior világbajnok kézilabdázó, Mádai Vivien televíziós szerkesztő, műsorvezető, Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere, Martinkó József, újságíró, építészet- és designkritikus, az Octogon magazin főszerkesztője, Trellay Levente a 100sparks alapítója, a TELEP és a Konyha csapatának oszlopos tagja, Miki 357, kliprendező, a Magyar Klipszemle megalapítója, elismert reklámfilmes, Marsalkó Dávid többszörös Fonogram- és Petőfi Zenei díjas előadóművész, Farkas Richárd az őriszentpéteri Pajta Bistro séfje, a PET Kupa csapata, akik  környezetszennyező anyagok felhasználásával küzdenek a környezetszennyezés ellen, egytől egyig a szívükön viselik az általuk ajánlott jelöltek sorsát.

Képek: Highlights of Hungary