fbpx

Hallgasd online ingyen az erdők pihentető hangját!

A kutatások azt mutatják, hogy a természetben töltött idő jót tesz az egészségének. Egy egyszerű séta az erdőben enyhítheti a stresszt, és segíthet tisztábban gondolkodni.

Valójában Japánban van egy kifejezés erre a jelensége, mégpedig a shinrin-yoku vagyis az „erdőfürdőzés”. Nevét onnan kapta ez a jelenség, hogy metaforikusan lehet fürdeni az erdei légkörben. Ez azt jelenti, hogy öt érzékszervünkön keresztül tapasztaljuk meg magát az erdőt. A tree.fm online portálnak köszönhetően most a saját otthonunkban is kényelmesen hallgathatjuk a természet pihentető hangjait.

Bár semmi sem képes űberelni az erdőben való tartózkodás élményét, a jelenlegi járványügyi helyzet valamennyire korlátozza a szabadban töltött perceinket. Ezért a tree.fm mögött álló készítők elkezdték gyűjteni az igazi erdők hangjait és feltölteni őket online, hogy ezek bárki számára ingyen elérhetőek legyenek.

Erdő
Photo by Casey Horner on Unsplash

A németországi Fekete-erdőtől a japán Kotori no Moriig (a madarak erdője) számtalan hangzáskép áll rendelkezésre, melyek bármikor ingyenesen meghallgathatók. Minden hangfelvételt egy magánszemély készített, aki felvette és feltöltötte az Erdei hangok nyílt forráskódú könyvtárba. Ezeket a tree.fm egy könnyen használható webhelybe foglalta, ahol a felhasználók egyszerűen kattinthatnak át annyi erdőn, amennyin csak akarnak. A pihenés pedig garantált egy ilyen nyugodt környezetben, tele madárdalokkal és az ágakon suttogó szél hangjával.

A tree.fm együttműködött az Ecosia nevű keresőmotorral is, amely nyereségének legalább 80% -át az erdőfelújításra összpontosító nonprofit szervezeteknek ajánlja fel. Csak kattints a „telepítsen néhány fát” gombra, hogy eljuthass az Ecosia oldalára, ahol kiválaszthatod a szívednek közeli faültetési okot.

Nyitókép forrása: Ed van duijn – Unsplash