fbpx

Haiku – a japán költészet csókja

Bizonyára te is találkoztál már haikuval, most azonban még inkább megismertünk ezzel a versformával és néhány csodás művel.

A haiku a japán költészet egy jellegzetes versformájaként vonult be az irodalomtörténetbe. Az első művek a 17. században jelentek meg, a világirodalomban pedig csupán a 20. századtól kezdődően vált egyre népszerűbbé.

A magyar művészek közül többen is alkottak és alkotnak ebben a versformában, napjainkban pedig sok Instagram- és Facebook-oldalt látunk, ahol hazai, szárnyat bontogató haiku mesterektől olvashatunk műveket.

A haiku írásához szigorú verselés kapcsolódik, valamint erős zeneiség jellemzi. A hagyományos haiku könnyen felismerhető, hiszen 3 kritériumnak kell megfelelnie: 17 szótagból épül fel (a modern haikunál első sor 5, második sor 7, majd harmadik sor 5 szótagból). Alapvetően a vers 17 morából kell, hogy álljon, a magyar irodalomban ez szótagoknak felel meg. Továbbá az is kötött, hogy egy haikunak tartalmaznia kell egy évszak szót, valamint csattanóval kell záródnia.

Ha magyar haikuról van szó, akkor a hazai nagymesteréről, Fodor Ákosról nem szabad megfeledkeznünk. A magyar költőnek, műfordítónak több haiku kötete is megjelent, népszerűsége töretlen. Korábban mi is összegyűjtöttük nektek kedvenc haiku költeményeinket, valamint szerelmes haikukat is.

Tandori Dezső a Kossuth-díjas és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító alkotásai között leginkább versek szerepelnek, azonban regényeket és esszéket is nagy számban alkotott. Haiku költeményeiről is ismert, rengeteg magyarul is megjelent, külföldi szerző által írt könyvet köszönhetünk neki.

Fogadjátok szeretettel a kevésbé ismert szerzők műveit is:

Antal Barnabás – Körforgás

Polcán porcelán-

kutya ugat Enni kér

Senki se hallja

*

A szoba lágyan

emészti meg mosolyuk

Tán itt se voltak

Zsibói Gergely – Esti haiku

Apad a nappal.

Maradék illatoddal

fürdetem magam.

Varga Lajos  – DOOR-PUB HAIKU

Tücsök ciripel

szivárvány íve alatt –

esőcsepp koppan.

Nyitókép forrása: Unsplash