fbpx

Tudtad, hogy az agyad félig ébren marad, ha egy új helyen alszol?

A tudósok most rájöttek, hogy félig éber állapotban tudunk csak egy új helyen elaludni.

Ébredtél már egy új helyen úgy, hogy azt érezted, mintha alig aludtál volna valamit? Ezt a jelenséget First-Night Effect-nek (FNE) hívják, utalva az emberi alvás alacsonyabb színvonalára az első éjszaka során egy új környezetben. Az alváskutatók egy nemrég publikált kutatásban az FNE fiziológiai gyökerét keresték az embereknél. A Current Biology folyóiratban megjelent cikkében a Brown Egyetem tudóscsoportja kijelentette, hogy felfedezték az FNE egyik forrását: az emberi agy nem képes teljesen elaludni az első éjszakán. Masako Tamaki vezetésével a tanulmány kiderítette, hogy az egyik agyfélteke éber marad és reagál a különböző külső ingerekre.

A kutatók 35 alvó személyt vizsgáltak fejlett idegépalkotó technikák és poliszomnográfia alkalmazásával (az agyhullámokat, a szemmozgásokat és más alvási mutatókat figyelő technika). A kutatók azt fedezték fel, hogy az első éjszakán egy új környezetben az alanyok agyának egyik féltekéje (általában a bal) több aktivitást mutatott. Ez azt jelenti, hogy az agy lényegesen kevesebb az alvásmélységet tud csak produkálni. Ennek eredményeként a kutatók ezt a jelenséget „éjszakai őrségnek” nevezték el.

A kutatók tesztelték az alvó és az éber félteke reakcióidejét is. Megállapították, hogy a kevésbé alvó félteke gyorsabban reagált az ingerekre – például kutya ugatására vagy ajtócsapódásra -, mint mélyebb alvásban az agy fele. Emiatt a kutatók nemcsak azt feltételezik, hogy a félig éber félteke okozza az FNE-t, hanem hogy maga az FNE annak a megnyilvánulása, hogy az emberi agy új környezetben „éjszakai őrséget” tart. Más állatok, például a delfinek, a részleges alvást használják arra, hogy éberek maradjanak a ragadozók vagy más fenyegetések miatt. Tamaki és a kutatócsoport gyanítja, hogy az aszimmetrikus alvásmélység felfedezése emberekben valószínűleg hasonló funkcióval rendelkezik, tehát az agyunk azért marad éberebb, hogy óvni tudjon minket.

Nyitókép forrása: Gregory Pappas – Unsplash