fbpx

A Madeleine egy édes, vajas aprósütemény, ami reggel egy bögre kávéval jól eltelít. Ezt próbáltam meg megalkotni tej és glutén nélkül úgy, hogy az omlós állaga és a nem túl édes, kellemes íze megmaradjon.

A süti ismérve a kagyló forma, de ha éppen nincs otthon ilyened, akkor se add fel, a jó öreg muffin forma itt is teszi a dolgát. Igyekeztem kihagyni belőle a finomítottcukrot is, ám ha sütés után te mégsem találod elég édesnek, nyugodtan segíthetsz rajta egy kis porcukorral.

Hozzávalók kb. 11 darabhoz:

1 banán
1 tojás
1 kávéskanálnyi vanília kivonat
1 ek. juharszirup (mézzel helyettesíthető)
fél narancs reszelt héja (elhagyható)
1 kávéskanálnyi fahéj
1 kávéskanálnyi szódabikarbóna
1 csapott ek. kakaópor
késhegynyi sütőpor
125g mandulaliszt
kisebb marék étcsoki apróra vágva
1 csipet só

Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra.

Egy nagyobb, érettebb banánt villával pépesre törünk, hozzáadjuk a tojást, a vanília kivonatot, a narancs reszelt héját és egy nagyobb evőkanálnyi juharszirupot, majd alaposan összekeverjük. (Utóbbit végezhetjük akár gépi habverővel is.)

Egy külön tányérban összekeverjük a száraz hozzávalókat – a mandulalisztet, egy csipet sót, a fahéjat, a szódabikarbónát, a sütőport és a kakaóport. Hozzáadjuk a nedves hozzávalókhoz és kikeverjük a tésztát. Ha egy lágy, kicsit folyós állagú tésztát kapunk, akkor jól dolgoztunk. Mehet hozzá a marék összedarabolt étcsoki óvatosan beleforgatva. Fontos, hogy tényleg apróra vágjuk a csokit, nehogy a nagy csokidarab „megtörje” a sütinket.

Kiolajozzuk a madeleine formánkat (ha nincs, akkor jöhet a jól bevált muffin forma, amit szintén kiolajozhatunk, de akár muffin papírt is használhatunk, hisz úgy egyszerűbb) és egy teáskanállal beleszedjük a tésztát. Ne szedjünk túl sokat egybe, mert sütés közben jól megemelkednek majd.

Ezután 175°C-on, légkeverésen kisütjük őket kb. 18 perc alatt. (Ha muffin formában sütöd, akkor mindenképp teszteld egy fogpiszkálóval, hogy ragad-e még a közepe, és ha kell süsd kicsit tovább.)

Ha kész, kiszedjük a formából és egy rácson hagyjuk kihűlni. Én egy kis eritrittel szórtam meg, de lekvárral is nagyon finom. Reggelire, tízóraira vagy bármikorra.