fbpx

A tökéletes farsangi fánk recept

Ha farsangi bulit nem is tarthatunk, de attól még a farsangi fánkról nem kell lemondanunk! Az alábbi receptet tesztelgetem már egy ideje, nekem ezek az arányok működtek, remélem Nektek is beválik majd!

Hozzávalók:

300g liszt
130ml langyos tej
2 tk. kristálycukor
2 tk. instant élesztő
1 csipet só
1 M-es tojás
1 tk. vanília aroma
30g puha vaj

Elkészítés:

A langyos tejbe beleteszem a cukrot és az élesztőt, majd jól elkeverem és megvárom, amíg felfut.

Egy tálban a lisztet és a sót összekeverem, majd beleteszem a tojást, a vanília aromát és a felfuttatott élesztős tejet, majd az egészet jól összegyúrom. Ha összeállt a kicsit ragacsos tésztánk, akkor lefedve 15 percig hagyom állni.

Ezután hozzáadom a lágy vajat és összegyúrom. Kell egy kis idő neki, mire felveszi az összes vajat, így ennél a résznél nyugodtan segítségül hívhatjuk a habverőnk dagasztókarját. Akkor jó, ha egy fényes, egynemű tésztát kapunk. Miután felvette a vajat, gyúrjuk még kézzel a tésztát 3-4 percig, majd olajozzuk ki a tál alját, amiben keleszteni fogjuk és meleg helyen kelesszük 1 órán keresztül.

Egy nagy tepsire vagy tálcára (vagy akár az asztalra) tegyünk egy nagyobb darab sütőpapírt, majd lisztezzük be egyenletesen. Ezen fogjuk pihentetni a kiszaggatott fánkokat.

A megkelt tésztát gyúrjuk át, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd nyújtsuk ki 1-1,5cm vastagra. (Ha kell ketté is választhatjuk a tésztát, úgy könnyebb lesz nyújtani.) Ezután tetszőleges méretűre szaggassuk ki a fánkjainkat. (Én kb. 4cm átmérőjűre szaggatom és egy apró lyukat is szaggatok a közepére a vanília aroma kupakjával, de persze a hüvelykujjunkkal egy kis mélyedést is nyomhatunk rá, hogy tudjuk hová tenni a lekvárt…)

A kiszaggatott fánkokat tegyük a lisztezett sütőpapírra és fedjük le egy tiszta konyharuhával. Hagyjuk őket kelni kb. 40 percig.

Ezután olajat forralok és aranybarnára sütöm a fánkok mindkét oldalát. (Kb. 3 percet töltenek nálam az olajban és egy tuti trükk a megfordításhoz: használjatok evőpálcikát a fordításhoz, így nem nyomjátok be a fánkokat.)

A kész fánkokat papírtörlővel kibélelt tányérra teszem. Akár porcukorral megszórva, akár fahéjas kristálycukorba forgatva vagy lekvárral: mindenhogyan isteni finom!

Képek forrása: Ficzere Ágnes