fbpx

Csodáld meg Kandinszkij műveit a Google Arts & Culture új projektjének hála!

Az absztrakt festészet egyik úttörője, Vaszilij Kandinszkij hangjait, formáit és színeit teszi mindenki számára átélhetővé a Google Arts & Culture Sounds like Kandinsky elnevezésű, a párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósított projektje.

Az interaktív honlapon elérhető projekt egy helyen teszi elérhetővé digitálisan Vaszilij Kandinszkij ikonikus munkáit és exkluzív életrajzi fényképeit, emellett soha nem látott új adalékokat is ad az orosz származású festő életművéhez.

Kandinszkij műve – Forrás: Wikimedia Commons

Kandinszkij a szinesztézia betegsége révén színeket és formákat is hallott. A szinesztézia képességét az online tárlat látogatói is megtapasztalhatják: egy interaktív gépi tanulási kísérlet részeként maguk is belehallgathatnak egy Kandinszkij alkotásba, színek és formák hangjait lejátszva. A művészeti projekt része emellett egy kiterjesztett valóságot alkalmazó Zsebgaléria, amely egy virtuális kiállítótérbe viszi a nézőket, ahol közelről felfedezhetik Kandinszkij közkedvelt műalkotásait.

A  világ legnagyobb Kandinszkij gyűjteményét birtokló Pompidou Központnak és Nina Kandinsky személyes hagyatékának köszönhetően a projekt több száz ritka személyes fényképet is bemutat, ilyen a Paul Klee festőművésszel vagy a Kandinszkij feleségével közös fotó, amelyeket még sosem láthatott korábban a közönség.

Nyitókép forrása: Photo by Ylanite Koppens from Pexels