fbpx

A különc építész, Hundertwasser nyomában

A főként építészeti különlegességeiről ismert Friedrich Hundertwasser nem csupán építész volt, hanem szobrász és festő is. A Bécsben született művész mindig is megosztó volt a közönség számára, azonban műveit és életfilozófiáját érdemes megismerni. 

Már a neve is különc

Az 1928-ban Bécsben született művész eredeti neve Friedrich Stowasser. A “sto” szláv nyelven azt jelenti, hogy száz. Ezt fordította le német nyelvre és lett “hundert”, mely ugyancsak százat jelent. Neve így annyit jelent, mint “száz víz”. Neve pedig világszerte ismert lett. 

Építészet

Rengeteg épület fűződik a nevéhez, nem csupán Ausztriában, hanem szerte a világon. Az egyik legismertebb természetesen a Bécsben található Hundertwasserhaus, ami egy társasház a város 3. kerületében, amelyben most is laknak, valamint irodaházak is megtalálhatóak itt. A házat Hundertwasser tervezte és Joseph Krawina és Peter Pelika építette 1883 és 1886 között. Emellett többek között Japánban, Németországban és Amerikában és Izraelben is van lehetőség az osztrák művész által tervezett épületek felfedezésére.  

Hundertwasser-ház

Művészete

Hundertwasser először erős színeket alkalmazó festményeivel hívta fel magára a figyelmet, nem sokkal később azonban új építészeti stílusával, különleges látásmódjával is ismertté vált. 

Nem csak épületein, hanem egyéb művein, a grafikai és iparművészeti alkotásain is megfigyelhetőek a színek, formák egyvelege. Bármit is alkotott, az egyenes, szabályos vonalakat minden esetben elkerülte. Festményeire a sokszínűség, formai szabálytalanság a jellemző, nagyon jellegzetes és egyedi minden alkotás. Általa tervezett épületien mindig szerepet kaptak az élő növények is. A Hundertwasserhaus teteje például kertként funkcionál. 

Művészetének elismerése 

Hundertwasser ismertségét és elismertségét egyaránt mutatja, hogy 1981-ben a Bécsi Képzőművészeti Akadémia professzorának nevezték ki. 

Habár a művész rengeteg országban megfordult és mindenhol aktívan alkotott, ettől függetlenül mégis szülővárosa Bécs jelentette a legtöbbet számára. Itt nyílt meg 1991-ben a Hundertwassermuseum, mely a mai napig látogatható.

Alkotásai 

Waldspirale
Hundertwasser-ház

Képek forrása: Wikimedia