fbpx

Szinyei Merse Pál művészete

Szinyei Merse Pál festő régi nemesi család sarjaként látta meg a napvilágot, a művészet már gyerekként is körbevette, a festő Majális című képe pedig talán az egyik legismertebb magyar alkotás. 

Szinyei Merse Pál 1845. július 4-én született Szinyeújfalun egy 8 gyerekes család harmadikjaként. Először gimnazistaként kezdett el érdeklődni a festészet iránt. Nemesi családja támogatta a fiatal fiú művészi ambícióit, a müncheni Képzőművészeti Akadémián is volt lehetősége tanulni. Az itteni évek során rengeteg barátra tett szert, akik maguk is nevet szereztek a művészvilágban. 

Szinyei korai alkotásai között már megtalálhatjuk több családtagja portréját is. A festő egyik fő vágya volt, hogy a német festészet jellegzetes képviselőjénél Karl von Piloty-nál tanuljon. Erre többévnyi alkotás után kapott is lehetőséget, 1867-től a művésznél gyarapíthatta tudását. Ez az az időszak Szinyeinél, amelyben a természet és az ember együttes ábrázolása került előtérbe. 

Szinyei Merse Pál a nyáridőket leggyakrabban Jernyén töltötte, itt is sokat alkotott. Egészen 1989-ig az Akadémia tanulójaként festett. Ezután következett első önálló festménye az Esthajnalcsillag. 

Pályája egyik legjelentősebb művét a Szerelmespár című festményt a következő időszakban festette, valamint az ikonikus Majálist is. Mindkét kép a Magyar Nemzeti Galériában látható.

Majális

Szinyei a magyar plein air festészet megteremtőjeként ismert, művészetére a gazdag színvilág jellemző, táj- és portréművészete kimagasló. 

A festő számára nem jött el a várva várt siker ebben az időszakban, így visszavonult jernyei birtokára, megnősült és gazdálkodni kezdett. Felesége Probstner Zsófia 5 gyermeknek adott életet. A festészet kissé háttérbe szorult, inkább hobbiként volt jelen a művész életében, azonban ekkor készült a Lilaruhás nő című festménye, amely a feleségét ábrázolja és alkotásai közül szintén kiemelkedő darab. 

Lilaruhás nő 

Ugyancsak ebben az időszakban született meg 1978-ban a Léghajó című kép, amit azért festett meg, mert sógora léghajóra szállt és ez megihlette olyannyira, hogy vászonra vigye a pillanatot. Amikor festett, akkor gyakran ábrázolta családtagjait alkotásain, több portrét is készített. 

Szinyei művészetét több kritika is érte, Bécsben kiállított festményei nem nyerték el a kritikusok tetszését. A festő a magánéletben sem volt  ebben az időszakban sikeres, házasságát felbontotta, birtokán fiával, Félixszel maradt. Ekkor újra a gazdálkodásé lett a főszerep az életében, emellett pedig politizálásba is kezdett a festő.

1905-től egészen haláláig a Képzőművészeti Főiskola igazgatói pozícióját töltötte be, így elismerésre került művészete.

Képek forrása: Wikipédia

Nyitókép forrása: Pexels