fbpx

Élő adásban elégették, majd egy vagyonért eladták Banksy egy művét

Egy New York-i parkból élőben streamelt videón elégették, majd digitális műalkotásként a korábbi ár többszöröséért eladták Banksy világhírű brit graffitiművész Morons (Hülyék) című művét.

Nem tudom elhinni, ti hülyék, hogy tényleg megveszitek ezt a vackot!

A 2006-os szitanyomat digitális képének tulajdonjogáért az NFT (non-fungible, nem helyettesíthető tokenek) piacán fizetett az ether nevű kriptopénzzel a pillanatnyi árfolyamon 380 ezer amerikai dollárnak (117 millió forint) megfelelő összeget a vevő, aki a tulajdonjogot továbbadhatja, így a vásárlás befektetésként is működik. A digitális művek esetében egy blokkláncon rögzítik, hogy éppen ki az adott termék tulajdonosa.

Az elégetett képen látható jelenetben egy művészeti árverés látható, ahol az emberek a Nem tudom elhinni, ti hülyék, hogy tényleg megveszitek ezt a vackot! feliratú festményre licitálnak. Műkritikusok szerint eredetileg maga a nyomat, majd az elégetésével kapcsolatos mutatvány is a műkincspiac kritikájának tűnik. A fizikai voltában megsemmisített képet 95 ezer dollárért vásárolta meg az Injective Protocol, akik szerint maga az elégetés is egy műalkotási tevékenység volt, és azért esett a választásuk Banksy egy képére, mert az inkognitóját őrző művész korábban saját maga darálta le egyik művét egy árverésen.

Árverezés a brit egészségügyért

Mindeközben Banksy egy eredeti festménye elárverezésével akarja támogatni a brit egészségügyet. A southamptoni General Hospital egyik belső falán a koronavírus-járvány első hulláma alatt jelent meg Banksy Game Changer című alkotása, ezt a festményt akarja most árverésre bocsátani a művész. A festmény értékét előzetesen 2,5-3,5 millió fontra (1-1,5 milliárd forintra) becsülték a BBC News cikke szerint.

A képen egy kisfiú térdel és szuperhősökkel játszik, de miközben Batman és Superman már a szemeteskosárba került, a gyerek kezében egy ápolónőbaba van. Az egyméterszer egyméteres kép a sürgősségi osztály folyosóján lógott. A Christie’s szerint, amely az árverést szervezi március 23-án Londonban, a kép a reményt és a pandémiában helytálló egészségügyi személyzet iránti tiszteletet jelképezi. Az árverés után a kép reprodukciója kerül vissza a kórház falára.

Nyitókép forrása: Pixabay