fbpx

Ismerd meg a legszínesebb mókust a világon!

Európában megszokhattuk a kis rozsdabarna vagy szürkés kismókusokat, azonban az Indiában élő királymókus színpompás külsejével még egyedibb.

Az Indiában élő mókus akár 30-40 centis is lehet és ehhez társul az egyensúlyozásban segítő farok. A mókus súlya pedig általában eléri a 2 kilogrammot. Összehasonlításképpen: az európai mókus, aki hazánk élővilágát is színesíti, ezzel szemben sokkal kisebb, csupán 250-500 grammos és testhossza kb. 20 centi.  

Forrás: Nandhu Kumar fotója a Pexels oldaláról

A lombhullató erdők és trópusi esőerdők lakójának mégis a szőre a legkülönlegesebb, hiszen sokkal élénkebb színű. Általában hátán fekete, végtagjai és feje vörösesbarna színben pompázik. 

A fán élő kisállat ágakból készít magának fészket, itt hozza világra picinyeit is.
Fő táplálékai közé tartozik a toboz, fakéreg, bogyók, termések és rovarok. Ahhoz, hogy ezeket megszerezze egyik ágról a másikra ugrál, akár 6 méterre is képes elszökkenni. Az európai mókussal ellentétben, az indiai királymókus ritkán merészkedik le a földre.

Az indiai királymókus jelenleg nincsen a veszélyeztetett fajok listáján rajta, azonban a városok terjeszkedésével a természetes élőhelyeik száma is évről-évre csökken.