fbpx

A különlegesen csengő, mégis fülbe mászó márkanév mögött, a mottójához hűen őszinte és nem mindennapi termékpaletta áll. „A Kamay Ko önismereti folyamat és önkifejezési lehetőség számomra…” – mondja Noémi, aki a Müskinn márkából kiválva, tiszta lappal indul a designerek világában. Az önazonosság és fenntarthatóság jegyében fogant márka igazán izgalmas jövőt ígér. Az újrahasznosított anyagokból készült termék workshopokon át, egyedi köröm minta design is készülőben van. Noémivel beszélgetünk a márka születéséről, a munkafolyamatokról, és hogy mi is az az üzenet, amivel közösen törhetjük át a határokat az önazonosság felé.

Fotó: Szalay Krisztina
Modellek: Rozgonyi Eszter, Daniel Echevarrías

Mesélj kicsit a márka születéséről, illetve a névválasztásról. Kik alkotják a Kamay Ko csapatát?

Tavaly márciusban, 4,5 év után lezártam egy nagy fejezetet, és elbúcsúztam Müskinn nevű táskamárkámtól, amit társammal Tóth Eszterrel közösen építettünk fel. Nehéz időszak volt, de egy dolog volt, ami átlendített mindenen, az pedig egy friss új márka gondolata. Egy tiszta lap. Végül idén januárban startolt el hivatalosan a Kamay Ko névre keresztelt új márkám. Mindennél többet jelentett számomra ez az új kezdet.

A kamay ko szó jelentése az én kezem” filippín nyelven. Teljesen véletlenül akadtam rá erre a kifejezésre, egyáltalán nem volt tudatos választás, de egyből beleszerettem a jelentésébe, hangzásába, és az írásképébe is. Az új márkát önálló tervezőként képviselem. A Kamay Ko önismereti folyamat és önkifejezési lehetőség számomra, ugyanakkor sehol sem lennék a háttérben segédkező csapatom nélkül. A márka elindulásában, és remélem a jövőben is a Balka Kreatív csapata, Sütöri Laura és Nemes Bettina segítettek. Állandó tanácsadóm és segítőm a barátom Eichner Viktor, aki pénzügyi és stratégiai tanácsokkal ellát, és persze örök inspiráció forrásom és hatalmas támogatóim, a SISKO Studio minden tagja, Hajdú Lilivel kiegészülve, akikre mindig számíthatok.

Fotó: Szalay Krisztina

Igazán új dolog volt számomra, amikor felmentem a honlapra, hogy köröm design is szerepel a választékban. Honnan jött az ötlet, hogy ez is a repertoárba kerül?

Igen, ez az egyik legizgibb iránya most számomra a Kamay Ko-nak, ugyanis aki követ minket Instagramon, már láthatta, hogy valóban új köröm szolgáltatással bővül a repertoár. Még a tavalyi évben kezdtem el OKJ képzés keretében tanulni ezt a szakmát, azzal a céllal, hogy egyedi, Kamay Ko stílusú köröm mintákat készíthessek az érdeklődőknek. Ez a terület abszolút az önkifejezésről szól számomra, egy izgalmas platform az alkotásra.

Ahogy az számomra már kiderült, fontos szerepe van a fenntarthatóságnak a márka
életében. Terveztek még hasonló workshopokat, mint a legutóbbi kutya nyakörv/póráz készítő?

Persze, ez csak a kezdet. Őszintén már nagyon hiányoztak a workshopok, így belecsaptam amint volt egy kis lehetőség. Sajnos nemrégiben a korlátozások miatt fel kellett függesztenünk újra a workshopokat, de nem szomorkodom, mert addig is lesz időm kikísérletezni az új fazonokat, hogy aztán újult erővel új workshopokkal térhessek vissza. Tervben van övtáska, kistáska, és pénztárca készítő workshop is, természetesen a fenntarthatóság jegyében.

Fotó: Szalay Krisztina
Modell: Rozgonyi Eszter

Mesélj kicsit a munkafolyamatról. Ha jól tudom, saját kezűleg készülnek a termékek.

Minden termék kézzel készül nálunk, de nem minden az én kezem által. Két állandó alvállalkozóval dolgozom, akiknek nagyon hálás vagyok. Mirella a ruhák varrásában, technológiában segít, míg Erzsi táskákat készíti nekem.

A munkafolyamat úgy szokott kinézni, hogy megtervezem a terméket, amit először lerajzolok magamnak, majd elkezdek vele kísérletezni formailag, anyaghasználat terén, majd elkészítek egy makettet. Azt tovább tökéletesítgetem, és ez alapján készül a prototípus, amit átadok a gyártónak, hogy készítse el az ő verzióját. Ha ez is megvan összedugjuk a fejünket, változtatásokat eszközölünk ha kell, és ha minden a helyén, akkor mehet a gyártás. Soha nem szoktam nagy árukészlettel dolgozni, így mindenből kevés van csak egyszerre készleten, nem szeretnék fölöslegesen termelni.

Mi a márka üzenete a vásárlók felé?

Amikor elindult a Kamay Ko sokáig gondolkoztunk egy jó mottón, ami mindent magába foglal. Végül ez született: Environmentally conscious brand for honest, unusual and magnificent people, azaz Környezettudatos márka őszinte, nem mindennapi és csodálatos embereknek.

Két fontos üzenetem van a vásárlóim számára. Az egyik a tudatos gondolkodás fontossága, amire minden termékemmel, kommunikációmmal próbálom felhívni a figyelmet, és leginkább támogatni a követőimet abban, hogy igenis van értelme odafigyelni a földünkre, kevesebb hulladékot termelni, tudatosan vásárolni. A másik vesszőparipám egy sokkal intimebb téma, ami nem más, mint az önazonosság, elsősorban saját magunk irányába, majd kifelé a világ felé. Nagyon fontosnak tartom egyén szinten a fejlődést, saját magam is rengeteget foglalkozom ilyen téren magammal, de úgy érzem, hogy az emberek nagy százaléka nem mer kiállni és vállalni a saját értékeit, gondolatait, esztétikáját, mert fél az erre érkező reakcióktól. Szeretném a termékeimmel és a körmökre kerülő mintákkal minden viselőjében azt erősíteni, hogy ő egy csodálatos ember, érzésekkel és gondolatokkal, és ezt mutassa meg mindenkinek, törjünk át közösen a határokat akár csak egy mintás körömmel, vagy egy újrahasznosított táskával, ami beszél kicsit a viselője helyett, ha az elbizonytalanodik, és erőt ad. Természetesen nem tulajdonítok varázserőt a termékeimnek, de hiszek abban, hogy apróságok is jócskán hozzá tudnak tenni az ember közérzetéhez, hangulatához. Ha már csak valaki egy icipicit magabiztosabban megy be a munkahelyére egy lila alapon piros lángokkal ellátott körömmel, és kap pár elismerő visszajelzést, én már boldog ember vagyok, a munkám célba ért.

Mit lehet tudni a következő kollekcióról?

A minap megérkezett a LIA & KLEO névre keresztelt mini kollekció, melynek darabjai zero waste maszkok, scrunchie-k (hajgumik) és totebagek. Mindegyik termék természetes alapanyagokból készült, szabászati hulladékból, a minták pedig szitanyomással kerültek a termékekre, ami a legkörnyezetbarátabb printelési eljárás.

Hol találkozhatunk személyesen is a Kamay Ko jellegzetes logójával?

A Kamay Ko termékeket jelenleg online lehet beszerezni a saját webshopomon, de a főhadiszállásom, második otthonomban a SISKO Studio-ban, ahol szintén megtalálható minden termékem, a jelen helyzetben sajnos mi is zárva tartunk, remélem hamarosan újra lehet jönni majd hozzánk nézelődni, beszélgetni.

Mit üzennél annak, aki hasonlóan a pandémia idején szeretne belevágni egy saját vállalkozásba?

Készüljön fel minden megpróbáltatásra! (Nevet.) Alapvetően úgy gondolom, hogy egyáltalán nem elvetélt ötlet a vállalkozás indítás, ugyanakkor fel kell készülni a jelen életünk kiszámíthatatlanságára, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy nagyon nehéz hosszútávon tervezni. Egyik nap még majdnem olyan minden, mint ha egy normális világban élnénk, aztán másik nap be kell zárni a boltot. Fel kell készülni mindenféle eshetőségre, és nem pánikba esni, ha valami nem a tervek szerint alakul, mert sajnos jelenleg az életünk nagy részét nem mi irányítjuk, ami nagyon frusztráló, főként egy olyan embernek mint például én, aki szereti kézben tartani a gyeplőt. Ez az időszak arra tanít minket, hogy bízzunk abban, hogy minden okkal történik és nem kell mindent kontrollálni, én is ezt tanulom éppen több kevesebb sikerrel. (Nevet.)

Fotó: Szalay Krisztina
Modellek: Rozgonyi Eszter, Daniel Echevarrías

Sziládi Noémi szemében milyen lenne a tökéletes világ?

Én szeretem a kihívásokat, általában ez hajt előre. Mindig megugorni a saját határaimat, így az én tökéletes világom biztos, hogy nem szó szoros értelemben tökéletes, mert abban nem tudnék fejlődni. Tehát a tökéletes világom kicsit lassabb, mint a valóságban, ahol van idő kibontakozni, megélni a történéseket. Lelassulás számomra egyenlő a stressz minimalizálásával. Szeretek visszagondolni a gyerekkoromra, amikor még nem volt telefonom, meg internet se talán, olyan könnyű volt minden, most mégis furcsa arra gondolni, hogy ne ezek irányítsák az életet. Nem akarom azt mondani ezzel, hogy régen minden jobb volt, csak azt, hogy hiányzik a nyugalom, a stresszmentes létezés. És persze a tökéletes világomban környezetünk nem hanyatlik. Nincsenek pusztító vírusok, környezeti katasztrófák, az állatvilág nem haldoklik, nincs légszennyezés és nem borítja a fél világot szemét.