fbpx

83 év után végre visszakerülhetett jogos tulajdonosához a híres Klimt-festmény

A francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot a párizsi Orsay Múzeumban tartott sajtókonferencián elmondta: azzal, hogy a Rózsabokrok a fák alatt című alkotást visszaszolgáltatják a jogos tulajdonosoknak, egyúttal azt is elismerik, hogy annak idején bűncselekmény történt – idézte a BBC News.

A francia állam 1980-ban vásárolta meg a fák alatt virágzó rózsabokrokat ábrázoló Klimt-festményt anélkül, hogy tisztázta volna a hátterét. Az 1905-ből származó, 1,1 méter magas, 1,1 méter széles kép tulajdonosa a második világháború előtt Nora Stiasny, egy ismert osztrák zsidó család tagja volt. Osztrák iparos nagybátyjától, a műgyűjtő Viktor Zuckerkandltól örökölte a képet. Stiasnynak 1938-ban, Ausztria náci megszállása után pár hónappal áron alul el kellett adnia a műalkotást. Stiasnyt 1942-ben koncentrációs táborba hurcolták, ahol még abban az évben meg is halt. A műkereskedő, akihez a kép került az 1960-as években bekövetkezett haláláig magánál tartotta. A francia állam 1980-ban vette meg az Orsay Múzeum gyűjteményébe.

Ez az egyetlen Klimt-alkotás, amely francia állami tulajdonban volt. A miniszter hangsúlyozta, hogy nem volt könnyű döntés az alkotás visszaszolgáltatása, de „szükséges és alapvető” elhatározás volt. A festményt Nora Stiasny lánytestvérének leszármazottai kapják vissza.

Nyolcvanhárom évvel Nora Stiasny festményének kikényszerített eladása után sikerült igazságot szolgáltatni” – mondta.

Nyitókép forrása: Photo by Mathilde Langevin on Unsplash