fbpx

Franciaország a baguette-et, a ropogós héjú hosszúkás francia fehérkenyeret jelöli a az UNESCO-világörökségi listára – jelentette be pénteken a francia kulturális minisztérium.

A tárca március 31-ig nyújthatja be a pályázatát az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO), amely a végső döntést várhatóan 2022. őszén mondja ki. A minisztérium közleménye emlékeztetett arra, hogy Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben 55 ezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak 35 ezer (2 ezer lakosonként egy), s a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített baguette váltotta fel.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO-világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a 20. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péktermék az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán. A baguette mellett a párizsi háztetők és a Biou d’Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre.  

Az UNESCO 2018. decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) felvette a világ szellemi örökségének listájára, miután azt kétmillió ember kérte petícióban.

Képek forrása: Pexels