fbpx

Húsvéti fonott kalács recept

Amikor a húsvétra gondolsz, melyik sütemény jut eszedbe? Talán neked is a fonott kalács van az elsők közt! Mit szólnál ahhoz, ha idén a bolti helyett kipróbálnád a házi készítésűt? Hoztam neked egy receptet, amivel te is puha, lágy kalácsot tudsz sütni és fel tudod dobni vele a húsvéti ünnepek hangulatát!

Hozzávalók:

300g liszt
35g porcukor
30g vaj
15g élesztő
1db tojássárgája
160ml tej
1 csomag vaníliás cukor
Kenéshez:
1db egész tojás

Elkészítés:

Először egy kovászt készítünk: a langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a porcukorból egy keveset hozzákeverünk. Végül a lisztből annyit adunk hozzá, hogy tejfölös állaga legyen. Letakarjuk egy konyharuhával kb. 5-10 percre, amíg fel nem fut. Közben a liszt maradék részébe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot. Ehhez hozzáöntjük a tojássárgájának és a felfutott kovásznak a keverékét, majd egynemű tésztát gyúrunk belőle. Letakarva kelesztjük kb. 30-40 percig.

Ezután 3 egyenlő részre osztjuk, melyekből hosszú sodratokat készítünk (kb. 35-40cm), majd összefonjuk őket. Mindkét végénél összecsípjük a tésztát és a kalács alá hajtjuk. Lekenjük tojással, majd ismét kelesztjük kb. 30 percig. Ezután még egyszer lekenjük tojással és mehet is a sütőbe 180 fokon 25-30 percre, amíg aranybarnára nem sül. A kihűlt kalácshoz tálaláskor nagyon jól illik a lekvár, de önmagában is mennyei!

További isteni receptekért kövessétek be a Mézédes Kísértést Instagramon és Facebookon.