fbpx

Itt az IKEA szakácskönyve! – Élelmiszer-hulladékból finomat? Igen!

Az élelmiszerpazarlás egy általános probléma világszerte, nem is gondolnánk, de a háztartási hulladék 25%-a élelmiszer. Ez hazánkban egy év alatt nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszert jelent, aminek harmada a háztartásokból kerül ki.

Az IKEA csapata most ez ellen is tenni próbál, méghozzá úgy, hogy ingyenes szakácskönyvet készített, melyben olyan ételek receptjei találhatóak meg, amik élelmiszer-hulladékból készülnek.

Megszokhattuk már, hogy az IKEA kiáll a fenntarthatóságért, hiszen például nemrégiben szétszerelési útmutatót is készítettek bútoraikhoz, emellett 70 után megszüntették a papír alapú katalógusukat.

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

A szakácskönyvvel a kanadai IKEA állt elő, elkészültéhez több séf is hozzájárult. A receptek között szerepel például a palacsinta is, ami jelen esetben zöldségdarabokból készül. Rengeteg recept közül van lehetőség válogatni, reggeli, főétel és desszert is készíthető úgy, hogy nem a legfrissebb alapanyagokat tartalmazza a hozzávalók listája. A cél az, hogy kiváló ételek készüljenek olyan alapanyagok segítségével, amit lehet, hogy általában egyből a kukába száműznénk, azonban kis kreativitással máris új dimenziót nyernek a konyhában.

Fedezd fel a recepteket, és nyiss te is a fenntarthatóság felé!