fbpx

Hogyan születik a dal? – Indul Müller Péter Sziámi Dalműhelye az A38 Hajón!

A dalszerzés titkait bemutató új program társul az A38 Hajó kedd esti online összművészeti sorozatához. A progresszív magyar zene, költészet és underground kultúra vezéregyénisége, Müller Péter Sziámi érkezik a fedélzetre barátaival, szerzőtársaival.

A Dalműhely többek közt a hiperkarmás Bérczesi Robival debütál április 6-án. Április 13-tól ismerős estekkel jelentkezik a zenei-irodalmi crossover: a kortárs szerzők estjén Böjte Csaba szerzetes és Csender Levente beszélgetnek, az Árnyjátékok Kassák Lajossal invitál csavargásra, a dobbantó tehetségeket bemutató Deck-szériában pedig friss alkotások kerülnek reflektorfénybe. 

Miből lesz a dal? Miért énekel mindenki? Miért is ne?

Ezeket a kérdéseket boncolgatja Müller Péter Sziámi szerzőtársaival a Dalműhelyben, miközben bevezet a dalszerzés kulisszái mögé és felfedi az alkotói folyamatokat. Az alternatív kultúra éllovasa Bérczesi Robi, Polgár Péter és Takáts Eszter dalszerző-énekesekkel indítja útnak az új sorozatot április 6-án.

A Dalműhely Sziámival az A38 Hajón a kedd esti online streamek sorába tagozódik: a zene és a szöveg újabb találkozási pontjait járják körbe. A programsorozat Napidal c. közösségi játékból született. A közel egy éve indult kihívásban Sziámi minden nap megoszt egy dalvázlatot vagy ötletet a YouTube-csatornáján, majd az ötletet felkarolva bárki bekapcsolódhat a játékba. Így született meg több mint ezer közös dal, a résztvevők széles spektruma zeneovistól a Kossuth-díjasig terjed; fiatal és befutott zenekarok, szólisták hangolódtak rá a közös alkotásra itthon és külföldön egyaránt. Az első Dalműhelyben a Napidalos alkotások mellett lehull a lepel az Én meg a Péter underground társulás “Lesz Még Itt Fesztivál” c. daláról és klipjéről is. Az esemény április 6-án este 8-tól követhető az A38 Hajó Youtube-csatornáján.

A magyar avantgárd központi figurája invitál csavargásra április 13-án, Kassák Lajos előtt tiszteleg a Séta a perifériákon c. Árnyjátékok est. Kassák olyan köztes tereket jelenít meg, amelyek egyszer otthonosak, máskor fenyegetőek; hol vonzóak, hol menekülésre késztetnek. A Petőfi Irodalmi Múzeum és Kassák Múzeum munkatársai, Dobó Gábor és Szikra Renáta szövegválogatása alapján Hunyadi Máté és Hajdu Tibor színészek elevenítik fel Kassák páratlan életművét. Az online zenei-irodalmi esten a rezidens ATMO zenekar és Dj Lee n’gum is közreműködik.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Csender Levente József Attila-díjas író öt hetes erdélyi utazása és mély beszélgetései Füveskönyv formájában öltöttek alakot. A könyv születéséről mesélnek Horváth László Imrének április 20-án, megosztják elmélkedéseiket a ma emberéről, felfedik gyakorlati tanácsaikat a boldogság eléréséhez.

A Frozen Rose együttes pop-rock ötvözete találkozik fiatal és tehetséges irodalmárok szövegeivel a Deck az A38 Hajón április 27-i alkalmával. Szilágyi Zsófia Emma prózaíró lép színpadra, aki a Csokonai Nemzeti Színházban és a Debreceni Egyetemi Színházban is játszik, mellette az első kötetét idén megjelentető Gál János történelem szakos hallgató, zenetanár mutatkozik be. 

A zenei-irodalmi programsorozat korábbi eseményei az alábbi playlisteken nézhetők vissza a YouTube-on: Beatz x Poe’s az A38 Hajón, Árnyjátékok az A38 Hajón, Kortárs szerzők az A38 Hajón, Deck az A38 Hajón