fbpx

Ha azt halljuk, hogy Queen, Beatles, Guns N’ Roses vagy esetleg Rolling Stones és még sorolhatnánk, szinte nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné őket. A 60-as, 70-es és 80-as években virágzott a szentimentális rock and roll. Magyarországon sem volt ez másképpen, rockbandák tömegei szórakoztatták a fiatalokat minden héten.

Amíg a régi külföldi nagy zenekarok még most is a zenekultúra része a fiatalok körében is, addig ez a magyar együttesekről nem mondható el. Az Y-generáció tagjai még csak-csak ismernek egy két régi együttest, de már egyre kevesebben. Én is édesapámnak köszönhetem, hogy ismerem ezeket a bandákat. Az a sok sztori a koncertekről, csajozós dalokról és tömegekről, akik megjelentek egy koncerten, mind olyan élmény, amit irigykedve hallgattam. A későbbi generációkban ez az érdeklődés a nullához közelít, hiszen már nincs, aki továbbadja az élményeket. Pedig ezek a bandák, zenészek azok, akiknek köszönhetjük, hogy a magyar kultúra kiemelkedő a zenében. A mostani zenekarok mind merítenek az “öregek” által lefektetett alapokból. Mégis mintha valami megtört volna a magyar zeneiparban. Kedvcsinálóként szeretném egy-egy kiemelkedő régi együttes érdekességeit bemutatni.

Elsőként jöjjön az LGT!

Fortepan / Urbán Tamás

„Hé, te, aki az utcán újságot árulsz

És ötkor kelsz, zötyögsz villamoson, és

Éjjel tanulsz és fáj a szemed,

Adj egy percet nekem az életedből!”

LGT – Neked írom a dalt 

A Locomotiv GT, röviden LGT (becézve Loksi) a magyar rockzene egyik legnagyobb hatású együttese. A zenekar nevében a GT a Gran Turismo rövidítése, utalva a tagok előtt álló hosszú útra. Az együttes a 70-es években kezdett zenélni, több kiemelkedő magyar zenész is megfordult a banda tagjaként, köztük Frenreisz Károly, Barta Tamás és Laux József. A végleges csapat Presser Gábor, Karácsony János, Solti János és Somló Tamásból állt. 1971. novemberében az Ezüst nyár (Silver Summer) című dalukkal kivívott népszerűségüknek köszönhetően díszvendégként kiutazhattak a tokiói, Yamaha védnöksége alatt álló World Popular Song Festivalra, ahol az Érints meg angol nyelvű verziója (Touch Me, Love Me, Rock Me) hatalmas sikert aratott. Ez volt az első nemzetközi szereplésük, de a későbbiekben turnéztak az Egyesült Királyságban és az USA-ban is. Az első időkben brit progresszív rockzenéjének hatását mutató elvontabb alkotásaikkal turnéztak, aminek itthon nem volt akkora sikere, mint külföldön. 1972. májusában kijutottak a Great Western Express Festivalra, ahol olyan legendás zenekarok és énekesek mellett léptek fel – a szakadó esőben –, mint a Genesis, a Beach Boys, Joe Cocker és a Faces.

„Hívok egy régi álmot,

Várom, ki benne áll, álomarcú lány,

Értem, ha szólal bennem,

Érzem, ha megérint, álomarcú lány,

Mindig gondolj rám!”

LGT – Álomarcú lány
Fortepan / Péterffy István

Ám a nagy siker 1973-ban robbant be az együttes életébe. Ringasd el magad, Kék asszony, Gyere, gyere ki a hegyoldalba, Ő még csak most tizennégy, Vallomás, Miénk itt a tér. Ez csak pár híres számuk az akkor kiadott albumról, amivel képesek voltak, az akkor csúcson lévő Omegát is letaszítani a trónról. Sikerüknek köszönhetően újra turnézhattak Angliában, TV-műsorokban szerepeltek és koncerteken játszottak. Amerikai turnéjuk után a Magyar Népköztársaság le is tiltotta albumukat, és a csapat egyik tagja, Barta Tamás gitáros disszidált Amerikába. A csapat ezután Karácsony Jánossal erősítve tovább folytatta a siker útját. Presser Gábor 1977-ben a rockműfaj képviselői közül elsőként kapta meg az Erkel Ferenc-díjat, ami óriási elismerésnek számított. Zeneszerzőként és szövegíróként is kivételes ember. Aztán, mint minden nagy bandánál a csúcsról elindult a lejtő. A 80-as években már kevésbé sikeres albumokat adtak ki, majd a zenekar tagjai szólókarrierbe kezdtek. A 90-es években újra összeállt az együttes és egészen 2016-ig Somló Tamás haláláig együtt is maradtak. Több nagy koncertet tartottak az évek során, felléptek a Szigeten is. Képesek voltak még a 2000-es években is több tízezres tömeget elcsábítani a koncertekre.

Az LGT megkerülhetetlen a magyar rocktörténelemben, bejárták a világot, harcoltak az állam elnyomása ellen. Dallamaik különlegesek, szövegeik mélyen elgondolkodtatóak, ugyanakkor vidámak bolondosak és szórakoztatóak. Örök igazságot tartalmaznak szerelemről, szenvedélyről, szenvedésről, barátságról, az életről.

„Valaki mondja meg, milyen az élet,

Valaki mondja meg, mér’ ilyen,

Valaki mondja meg, mér’ szép az élet,

Valaki mondja meg, miért nem.”

LGT – Valaki Mondja Meg