fbpx

A szürrealista, mindenben különc alkotó, Salvador Dalí katalán-spanyol festőművész 1904. május 11-én született Katalóniában. A művész grafikusként és szobrászként egyaránt alkotott, művészetét ma is szinte mindenki ismeri.

Dalí korai éveit szülővárosában Figueresben, illetve Molí de la Torre-ban töltötte, itt végezte tanulmányait. Középiskolás évei alatt került közelebb a művészethez, a Figueresi Művészeti Iskolában kezdett el tanulni, hamar kiderült, hogy egyaránt érdekli a szobrászat és a festészet is. Mindössze 15 éves volt, amikor megmutathatta műveit első kiállításán a Városi Színházban. Ez nem is oly meglepő, hogy ilyen fiatalon kiállíthatta alkotásait, hiszen első műtermét már 8 évesen berendezte a családi házban.

1921-ben költözött Madridba, itt a Szépművészeti Akadémián folytatta tanulmányait. Ezekben az években olyan, a kulturális életben fontos szereplőkkel barátkozott össze, mint például Federico García Lorca.

Forrás: Wikipédia közkincs

Művészete

Művészeti stílusa az alábbi három kategóriába sorolható: kubizmus, dadaizmus és szürrealizmus. Dali alkotásai a legtöbb művészetkedvelő számára azonnal felismerhető. Munkáival egyaránt volt célja meghökkenteni az embereket és kritikusokat is. Míg otthon alkotott családja körében művei modelljeként gyakran láthatjuk húgát, Anna Mariat, ezen művei közül A lány az ablaknál című a legkedveltebb.

Salvador Dalí rengeteg olyan művet alkotott, mely nehezen megfejthető, tele van szimbólumokkal. Festményein sokszor érezhető, hogy olyan dolgok kerültek rá egyetlen képre, amik igazából nem is illenek össze, csupán a művész első, megfesthető gondolatát vitte vászonra. Képein sokszor megjelent a pillangó alakja, ami az átalakulást szimbolizálja. Nem titkolt szándéka volt olyat vinni a vászonra, ami nem mindennapi, sőt, egyenesen meghökkentő a közönség számára.

Forrás: Sacre Bleu on Unsplash

Dalínak többek között Párizsban, New York-ban és Londonban is nyílt kiállítása. Utóbbi városban 251 alkotását volt lehetőség megtekinteni a Tate Galériában. 1981-ben munkájának elismeréseképpen megkapta Katalónia Aranymedálját és a rá következő évre megnyitotta kapuit a Dalí Múzeum is St. Petersburgban, emellett természetesen szülővárosában is van egy állandó gyűjtemény, mely látogatható.

Forrás: Pixabay

Magánélete

Szerelmével, Galával Párizsban ismerkedett meg, házasságot 1934-ben kötöttek. Gala nagy hatással volt Dalí világnézetére és munkásságára egyaránt, házasságuk rapszodikus volt, a nő egyáltalán nem volt szentéletű sem a házasságukat megelőzően, sem a házasságkötés után.

Salvador Dalí 1989-ben hunyt el 84 évesen. Szülővárosában, Figueresben temették el.

Nyitókép forrása: Wikipédia közkincs