fbpx

A művészet és a funkció áll az IKEA Art Event 2021 fókuszában

Milyen az, ha egy hétköznapi használati tárgy műalkotássá válik? Az IKEA Art Event 2021 elnevezésű kollekciója erre keresi a választ, miközben feltárja a művészet és a funkció találkozásakor testet öltő varázslatot.

A világ sokszínűségének ünneplése

2015 óta az IKEA a világ művészeivel együttműködve Art Event kollekciókat alkot meg, különböző műfajok és mesterségek révén ünnepelve a művészet különböző kifejezéseit, például kézzel szőtt művészi szőnyegek, kristályüvegből készült játékművészeti figurák és illusztrációk formájában. E gyűjtemények célja az évek során ugyanaz maradt: a művészet demokratizálása, hogy mindenki számára hozzáférhető és megfizethető legyen.

Az IKEA Art Event kollekció hatodik kiadásának célja az is, hogy sok ember otthonába eljuttassa a művészetet – ezúttal elmosva a művészet és a dizájn közötti finom határvonalat. Ennek az útnak az elindításához a világ számos pontjáról különböző háttérrel rendelkező következő művészeket hívtak meg a kollabrásához: Daniel Arsham (New York), Gelchop (Tokió), Humans since 1982 (Stockholm), Sabine Marcelis (Rotterdam) és Stefan Marx (Berlin).

IKEA Art Event 2021

Valóban limitált kollekció

A kollekció 10 lakberendezési tárgyból áll, amelyek kihívást intéznek a hétköznapi tárgyak számára, miközben tisztelegnek a mindennapi kreativitás előtt – Sabine Marcelis világító falilámpáival, Daniel Arsham faliórájával, Gelchop asztali lámpájával és elemlámpáival, Stefan Marx vázájával és takarójával, valamint a Humans since 1982 fali dekorációival.

„Ezen kollekció minden eleme praktikus funkcióval bír, de egyúttal művészeti tárgy is. Az a hagyományos elképzelés, hogy a művészet felsőbbrendű, a dizájn pedig a tömegkultúra része, egyszerűen már nem érvényes. A kettő fantasztikusan illik egymáshoz – amikor találkoznak, csoda születik” – mondta Henrik Most, az IKEA kreatív vezetője.

Külön érdekesség, hogy azért, hogy a limitált kollekció valóban minden emberhez elérhessen, egy vásárlás alkalmával azonos cikkszámból egy vásárló csupán 2 darabot vehet meg a boltokban és online is.

IKEA Art Event 2021

Képek forrása: IKEA